Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Je to ztvárněný pocit, ne film na první vidění, říká o Odcházení Pavlíček

Kultura

  13:14
PRAHA - Režijní debut Odcházení exprezidenta Václava Havla dnes na projekci pro tisk v Praze zhlédli první diváci. Do kin snímek přijde v sedmadvaceti kopiích od 24. března. Havel, který ve filmu na plátno převedl svou stejnojmennou celosvětově uváděnou divadelní hru, zůstává se zánětem dýchacích cest v péči lékařů v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Natáčení filmu Odcházení: Václav Havel. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

"Mluvil jsem s panem prezidentem před pěti minutami, moc vás pozdravuje a doufá, že se 22. března zúčastní slavnostního uvedení filmu v Praze," řekl po projekci novinářům producent Jaroslav Bouček.

Příběh se odehrává ve zlomovém okamžiku života kancléře Viléma Riegera (Josef Abrhám), kterému se po opuštění funkce zhroutil svět. Musí opustit vládní vilu, zažívá odhalení charakterů lidí ze svého okolí, mezi nimiž vynikají patolízalský tajemník (Oldřich Kaiser) a zdánlivě protivný byrokrat (Jiří Lábus), který mu jediný zůstává věrný.

"Samozřejmě na tom textu je vidět, že je to především divadelní hra. Je strnule panoptikální a názory na něj se budou různit. Nemůžu říct, že bych z toho byl nějak nadšený, pan Havel je přece jenom jako režisér nováček a jeho druhý pokus snad bude zajímavější," řekl filmový publicista Leoš Kofroň.

S tím nesouhlasí autor hudby k filmu Michal Pavlíček. "Je to havlovsky ztvárněný pocit. Čím více se člověk do toho filmu ponoří, tím více chápe jednotlivé nitky, ze kterých se skládají jeho jednotlivé souvislosti. Možná to není film na první vidění, ale nemám pocit, že je nějaký strnulý," uvedl Pavlíček.

Hru Odcházení uvedlo poprvé pražské Divadlo Archa v květnu 2008 v režii Davida Radoka. Derniéru měla loni v červenci po téměř osmdesáti reprízách.

Archa s ní hostovala i před korejským publikem v Soulu. Natočila ji Česká televize, záznam uvedla loni na podzim. Hlavní role vytvořili Jan Tříska a Zuzana Stivínová, která během zkoušek nahradila indisponovanou Dagmar Havlovou. Ve filmu se jako jediná z divadelní inscenace objeví Vlasta Chramostová.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.