Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Jihlava opět ´myslí filmem ´

Kultura

  10:15
Pod mottem „myslet filmem“ se od 24. do 29. října v Jihlavě odehraje 12. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Přestože jej jeho pořadatelé neformují okolo předem daného tématu, podle ředitele přehlídky Martina Hovorky takové zastřešující téma z vybraných filmů vykrystalizuje samo. Opakujícími se motivy letošního ročníku se tak nepříliš překvapivě staly válka, armáda či různé podoby svobody.

Moderní život. V sekci Opus Bonum bude soutěžit i nostalgické ohlédnutí za tradicemi francouzského venkova. foto: MFDF Jihlava

To nejzajímavější, co se letos objevilo na tuzemské dokumentární scéně, shrnuje soutěžní sekce Česká radost. Sahá od závažných výpovědí (například Gyumri pojednává o následcích zemětřesení v Arménii v roce 1998) přes civilní portréty (René, Ivetka a hora) až po odlehčenější polohu v podobě České RAPubliky, která nazírá tuzemskou hiphopovou scénu z lingvistické perspektivy.

Ze všech koutů světa
Zatímco další soutěžní sekce Opus Bonum hledá nejlepší autorský dokument po celém světě, blok Mezi moři mapuje produkci střední a východní Evropy. Letošní novinkou je soutěž experimentálních dokumentárních filmů Fascinace.

Průřez latinskoamerickou tvorbou nabídne pásmo Průhledná krajina, sestavené se zvláštním ohledem na žánry dokumentu střihového, sociálněpoetického a fiktivního. Opomíjenou kapitolu tuzemské kinematografie připomene sekce Československý armádní film: pod hlavičkou stejnojmenné instituce v 50. a 60. letech tvořili i takoví klasici jako František Vláčil či Vojtěch Jasný.

Z aktuálních nálad v USA čerpá kolekce filmů Vrtěti jedenáctým zářím, která shrnuje snímky nabízející alternativní pohledy na události většinou populace připisované islámským teroristům. Sekce Genderbridge pak ve čtyřech blocích ukáže proměny v zobrazování genderové příslušnosti v dokumentech od konce 60. let.

Hlavním hostem letošního ročníku MFDF se stane legenda americké dokumentaristiky Frederick Wiseman (* 1930), jemuž festival uspořádá retrospektivu. Té se dočká i jeden ze zakladatelů africké kinematografie Paulin Soumanu Vieyra (1925-1987). Do Jihlavy zavítají také kontroverzní rakouský režisér Ulrich Seidl, známý videoumělec Woody Vašulka a samozřejmě téměř celá česká dokumentární scéna. MFDF Jihlava se za dobu své existence rozrostl v akci, která dokumentům poskytuje komplexní péči od námětu až po distribuci a je tak určená stejnou měrou divákům i filmovým profesionálům. Vedle projekcí se v jeho rámci bude konat panel připravovaných projektů, East European Forum zprostředkuje setkání tvůrců s producenty, odehraje se další ročník jediného digitálního trhu dokumentů ze střední a východní Evropy East Silver. Festival lze také sledovat online na www.doc-air.com. Více na www.dokument-festival.cz.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...