Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Světoznámá zpěvačka Katy Perry ukradla hit Dark Horse, teď musí neznámému rapperovi vyplatit miliony

Kultura

  12:08
LOS ANGELES - Přes dva a půl miliardy shlédnutí má hit Dark Horse od světové zpěvačky Katy Perry na kanálu YouTube. V pondělí americký soud rozhodl, že populární skladba z roku 2013 je kopií o pět let starší písně Joyful Noise rappera Flamea. Nyní porota určila výši trestu – americká muzikantka musí rapperovi zaplatit téměř tři miliony dolarů (64 milionů korun).

ilustrační snímek foto:  Petr Topič, MAFRA

Kůň ze špatné stáje. Katy Perry jeden ze svých největších hitů ukradla, rozhodl soud

Méně známý křesťanský rapper Flame se rozhodl zažalovat Katy Perry již v roce 2014. Popová zpěvačka, vlastním jménem Katheryn Elizabeth Hudsonová, už od začátku sporu Flameovo nařčení odmítala. Společně se svými spolutvůrci tvrdila, že píseň Joyful Noise v životě neslyšela a že rappera do této doby vůbec neznala.

Soud ale dal nakonec za pravdu rapperovi. Rozhodl, že Katy Perry skutečně porušila autorská práva a musí vyplatit Flameovi 2,78 milionu dolarů (přibližně 64 milionů korun), píše server Contactmusic.

Zpěvačka Katy Perry na předávání cen Grammy 2019. Její střih i barva róby...
V USA se v médiích spekulovalo, že Katy Perry bylo vízum do Číny odepřeno.

Mokasíny z kolekce Katy Perry stáhli z obchodů. Přípomínaly rasistické parodie

Křesťanský rapper, jehož skutečné jméno je Marcus Gray, původně požadoval pro něj a pro další dva spoluautory dvacet milionů dolarů. Nicméně rozsudek soudu zhodnotil jako dostačující a s konečnou částkou, která mu bude vyplacena, je spokojen. „Byla to dlouhá a náročná cesta, ale moji klienti jsou potěšení, že našli spravedlivost, kterou hledali,“ uvedl v prohlášení Flameův právník Michael A Kahn. „Podali žalobu před pěti lety, hledali spravedlnost a spravedlivou kompenzaci za neoprávněné převzetí své tvorby,“ pokračoval.

V reakci na rozhodnutí soudu zpěvačky právnička Christine Leperová uvedla, že Flame a jeho spolupracovníci se snaží požadovat autorská práva na základní prvky hudby. „Snaží se vlastnit základní stavební kameny, které by měly být dostupné všem,“ řekla v soudní síni.

Stamilionová Katy Perry. Americká zpěvačka ‚napsala historii‘ Twitteru

Píseň Dark Horse vydala Katy Perry na svém albu Prism v roce 2013 a v americké hitparádě magazínu Billboard byla jedničkou po čtyři týdny. Zpěvačce skladba přinesla nominaci na cenu Grammy. Rapper Flame vydal píseň Joyful Noise v roce 2008 na albu Our World: Redeemed. Flame, který se v tvorbě věnuje křesťanským tématům, byl do této doby vcelku neznámý zpěvák, avšak nyní jeho popularita díky kauze stoupá.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...