Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kocovina je horší než smrt

Kultura

  9:57
PRAHA - Leningradští kovbojové se vracejí do Prahy. Turné k desce Zombie’s Paradise se zastaví 13. února v klubu Roxy. Jak říká kytarista Marzi Nyman, za to, že členové kapely vypadají jako umrlci, může hlavně alkohol a večírky.

Leningradští kovbojové. foto: Reprofoto

LN Jaké teď máte vlastně ve Finsku počasí?
Patnáct pod nulou, všude kolem je sníh a bílo. Alespoň jeden na druhého vidíme.

LN Proč se vaše poslední deska jmenuje Zombie’s Paradise?
To je celkem jasné každému, jakmile se na nás podívá – protože my sami jsme vlastně takoví zombies. A na turné vypadáme ještě hůř. Za to může všechno to pití a večírky.

LN Takže jste taková kapela ze záhrobí?
Přesně tak, tedy pokud i vám nikdy nekončící kocovina připadá horší než smrt. Většinou se jedná o vodku, ale taky o pivo, víno, kořalku, cokoliv přijde pod ruku. Víte, sponzorem našeho turné je Jägermeister, tak si tipněte, jak to asi bude vypadat.

LN Koncertovali jste s Alexandrovci, pěveckým souborem Ruské armády. Jak jste spolu vycházeli?
Naprosto skvěle, Rusové, jak asi víte, mají také velmi rádi vodku, takže jsme si rozuměli. Jenomže na rozdíl od nás nejsou Alexandrovci žádní zombies, v první řadě jsou to vojáci. I když – mám dojem, že to dneska vychází pomalu nastejno. Ale pamatuju se na velký koncert s Alexandrovci u vás v Praze, to byla skvělá zábava.

LN Deska Zombie’s Paradise je složená z písniček, které jste nenapsali vy...
Přesně tak, jsou to buďto naše oblíbené metalové skladby anebo heavymetalové verze známých popových písniček.

LN Od zombies by člověk čekal temný gotický rock nebo black metal, proč jste si vybrali písničky jako Goldfinger z filmu o Jamesi Bondovi, Perfect Day od Lou Reeda nebo You’re My Heart, You’re My Soul od kvíkajících Němců Modern Talking?
Protože ty písničky patří k našim nejoblíbenějším, jen jsme je všechny nahráli po svém. Na turné, které se zastaví u vás v Praze, ale budeme hrát všechno možné, co od nás lidé znají. Polky, rokenroly a samozřejmě taky nové věci.

LN Pořád nosíte stejné účesy?
Jistě, na našem zevnějšku se toho zas tak moc nemění. Uznávám, že naše kapela dělá víc zábavy než hudby, tedy pokud nás budete srovnávat s jinými profesionálními muzikanty. Takže účes, špičaté boty a uniformy, to všechno k nám patří. Na druhou stranu ale budou v našem představení vystupovat nové postavy, jen nechci dopředu vyzrazovat jaké, abych vám nezkazil zábavu.

LN Trvá vám déle naladit si před koncertem kytary nebo si vyztužit účes?
Kytary ladit nemusíme, na to máme techniky. A dát vlasy do pořádku trvá někdy deset, jindy dvacet minut.

LN Proslavily vás filmy vašeho krajana, režiséra Akiho Kaurismäkiho. Jak se vám líbí jeho poslední snímek Světla v soumraku?
Líbí, Akiho si strašně vážíme. Doufáme, že s ním ještě něco podnikneme, jenomže je velice zaneprázdněný. Možná se dohodneme na nějakém animovaném klipu, ale prozatím není nic jisté.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!