Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Stanice metra ozdobily komiksy

Kultura

  14:05
PRAHA - Šest stanic pražského metra na lince C ozdobily komiksy z dílny známých českých výtvarníků. V rámci projektu Umění v metru se s výtvarnými díly v budoucnu mají setkat cestující i na dalších místech.

Instalace Davida Böhma ve stanici Pražského povstání. foto: ČTK

Umělci věří, že se z metra po vzoru světových metropolí stane velký galerijní prostor. Propojí se tak současné umění s původními díly z dob socialismu, kterých metro ukrývá desítky, řekl na dnešní tiskové konferenci výtvarník Pavel Karous, který na projektu spolupracuje.

Instalace Kateřiny Bažantové s názvem Ktaiwanita, kterou je možno vidět ve stanici I.P.Pavlova.

Komiksová díla nemají podle autorů cestující obtěžovat, tak jako tomu je mnohdy u komerčních reklam a spotů, ale mají si své diváky najít. Třeba výtvarník Vladimír 518 vybral pro stanici Kačerov sérii portrétů bezdomovců. "Můj prostor byly úzké vysoké sloupy. Já jsem udělal čtyři dvojportréty pražských bezdomovců s tím, že jeden z nich je vždycky civilní a jeden komiksově posunutý," řekl Vladimír 518.

Jaromír 99, spoluautor komiksové trilogie Alois Nebel, hledal inspiraci v básních Jana Těsnohlídka. Na stanici Nádraží Holešovice se tak cestující setkají s poezií, která podle autora v metru dosud chyběla.

Zůstanou, dokud je někdo nezničí

Umístěním komiksů chce dopravní podnik zlepšit kvalitu cestování. "Komiksy ve stanicích zůstanou, dokud je cestující nezničí a dokud nebudeme stanice rekonstruovat, což bude ještě dlouho trvat," řekl ředitel DP Martin Dvořák.

Instalace Jaromíra 99 (autor Aloise Nebela), který zpracoval básně Jana Těsnohlídka.

Součástí projektu bude i publikace, která by měla zmapovat opomíjená umělecká díla z dob vzniku metra v 70. letech minulého století. Kniha upozorní třeba na skleněné práce od Václava Ciglera nebo Františka Víznera.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...