Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

‚Konečně působí tak, že vypráví jeden příběh.‘ Peter Jackson vysvětluje vznik Pána prstenů ve vysokém rozlišení

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Fantasy trilogie Pán prstenů režiséra Petera Jacksona se dočkala nového vizuálního „kabátku“. Důvodem byla snaha, aby se více podobala pozdějšímu Hobitovi, jehož filmaři točili na kamery s vysokým rozlišením 4K.

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Studio Warner Bros sice minulý týden naštvalo filmové fanoušky tím, že se rozhodlo velké filmové hity poslat kromě kin i na streamovací službu HBO Max, ale nejspíš také potěšilo fanoušky populární fantasy trilogie podle románu J. R. R. Tolkiena.

John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.
Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003).

Přesně před Vánoci totiž vyšel Pán prstenů remasterovaný ve 4K HDR a zvukem Dolby Atmos. Režisér Peter Jackson k tomu vydal krátké video, ve kterém tuto změnu pro svou téměř již dvacet let starou trilogii vysvětluje. 

„Bylo zajímavé se k těm filmům vrátit, protože jsem si až teď uvědomil, jak jsou nekonzistentní. To vše kvůli tomu, jakým způsobem byly natočené,“ vysvětluje Jackson. 

Když se každý z filmů trilogie natáčel, Jackson a vizuální tým studia Weta Workshop se snažili maximálně využívat nejmodernější dostupné technologie. Ačkoliv je každý z dílů natočen na 35mm kameru, tehdy běžně používané filmařské vybavení, jednotlivé detaily byly rozdílné.

Například Společenstvo prstenů (2001) využívalo manuální a časově náročný color grading (vylazování barev v postprodukci, pozn. red.), Dvě věže (2002) a Návrat krále (2003) už v tomto ohledu naplno využívaly digitální možnosti. 

O deset let mladší trilogie Hobit (2012-2014) ale pracovala s tak moderními technologiemi, že byl vizuální rozdíl mezi oběma trilogiemi velmi propastný. To by měla nová verze Pána prstenů alespoň částečně napravit. 

„Teď v rozlišení 4K to konečně působí tak, jako kdyby všechny ty filmy byly propojené a vyprávěly jeden dlouhý příběh,“ uzavírá Jackson. 

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...