Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultovního Beetlejuice točil Tim Burton ‚poslepu‘. Ten film mi zničí kariéru, myslel si Alec Baldwin

Kultura

  14:30
LOS ANGELES - Americký herec Alec Baldwin se v rozhovoru pro magazín GQ rozhovořil o svých rolích. Zmiňoval i roli ducha v kultovním snímku Tima Burtona Beetlejuice (1988), o kterém si myslel, že dopadne velmi špatně.

Michael Keaton jako Beetlejuice. Snímek Beetlejuice (1988). Režie: Tim Burton. foto: Warner Bros.

Snímek Beetlejuice o páru duchů Adamovi a Barbaře (Alec Baldwin a Geena Davisová), kterým se do domu nastěhují lidé. To nemohou nechat jen tak a rozhodnou se je z domu vypudit. Proto si najmou „bioexorcistu“ jménem Beetlejuice (Michael Keaton), aby je lidí zbavil. Jenže Beetlejuice má své vlastní záměry...

Alec Baldwin. Snímek Beetlejuice (1988). Režie: Tim Burton.
Alec Baldwin a Geena Davisová. Snímek Beetlejuice (1988). Režie: Tim Burton.

Baldwin pro magazín GQ rozebral několik svých rolí a začal právě Beetlejuicem. „Když jsme ten film točili, tak jsem vůbec netušil, o čem to má celé být. Myslel jsem si, že jsou kariéry nás všech u konce. Možná, že budeme všichni mrtví“ svěřil se se svým strachem Baldwin, který byl v roce 1988 ještě v relativních začátcích své herecké dráhy. 

O úspěchu filmu ho pak přesvědčil Michael Keaton v roli Beetlejuice, protože se do své role pořádně opřel. „Vždycky se objevil na place a byl jako nějaká komediální Annie Oakleyová (slavná americká ostrostřelkyně, pozn. aut.). Byl tak sebevědomý. Vždycky to bezchybně zvládl,“ dodal Baldwin na adresu svého kolegy.

Na spolupráci s režisérem Timem Burtonem Baldwin vzpomíná rád. Režisér žil ale celou dobu prakticky ve vlastním světě. „Tim se neustále koukal na papíry před sebou nebo si do nich kreslil postavičky. Jediná instrukce, co mi za celý film dal, byla, když v jednu chvíli odhlédl od papírů. Pak mi přikázal, abych něco nedělal a už zase koukal zpět do papírů,“ popsal herec.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...