Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Loni prodal v USA nejvíc desek král popu Michael Jackson

Kultura

  13:15
BRNO - Nejprodávanějším interpretem v USA se v roce 2009 stal Michael Jackson, který zemřel loni 25. června. Podle odborníka společnosti Nielsen SoundScan se za rok prodalo 8,286 milionu alb zpěváka označovaného za "krále popu".

Michael Jackson foto: AFP

Daleko za ním se řadí zpěvačka Taylor Swiftová, která prodala 4,6 milionu nahrávek, třetí jsou Beatles s 3,2 milionu prodaných alb, o něco méně (3,1 milionu) prodala vítězka britské soutěže pěveckých talentů Susan Boyleová a pátá v žebříčku je extravagantní zpěvačka Lady Gaga (2,8 milionu).

Number ones třetí
Co se týče jednotlivých titulů, album Michaela Jacksona Number Ones z roku 2003 obsadilo až třetí pozici s 2,3 milionu prodaných kopií, zatímco nejprodávanějším albem bylo Fearless Taylor Swiftové (3,2 milionu) z listopadu 2008. Druhou příčku obsadila Susan Byoleová s albem I Dreamed A Dream (3,1 milionu), které vyšlo měsíc před koncem loňského roku.

Nejvíce se loni v rádiu, televizi a v hudebních programech na internetu hrála Taylor Swiftová; nejčastěji slyšeli Američani dvě skladby z jejího posledního alba.

Internetu vládla Lady Gaga
Dvě písně, které si fanoušci loni nejvíce stahovali z internetu, jsou Boom Boom Pow a I Gotta Feeling z loňského alba americké skupiny Black Eyed Peas. A nejvíce stahovaným umělcem z internetu byla Lady Gaga.

Podle společnosti Nielsen dosáhl loni prodej desek, video muzikálů a digitálních písní 1,5 miliardy, což je nárůst 2,1 procenta proti předchozímu roku. Ale počet prodaných alb na CD a vinylu klesl o 8,5 procenta na 489,8 milionu. V posledním desetiletí prodal v USA nejvíce alb rapper Eminem (32,2 milionu). Nejprodávanějším albem v letech 2000 až 2009 byla kompilace Beatles 1 (11,5 milionu) a nejposlouchanější písní v rádiu byla How You Remind Me kanadské rockové skupiny Nickelback.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...