Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Máme tu město k vypálení.‘ V nové videohře od tvůrců Zaklínače si zahraje Keanu Reeves

Kultura

  15:00
NIGHT CITY/PRAHA - Dystopická budoucnost jako z Blade Runnera a Keanu Reeves jako stylový hráčův průvodce. Nová hra polského studia CD Projekt Red vyjde 16. dubna 2020. Žánr Cyberpunku má dlouhou tradici. Obsazování oblíbených herců do videoher také není novinkou.

Keanu Reeves jako Johnny Silverhand. Johnny hlavnímu hrdinovi pomůže postavit se znovu na nohy. Videohra Cyberpunk 2077. foto: CD Projekt Red

Hra Cyberpunk 2077 se odehrává ve fiktivní metropoli Night City. V té bude mít hráčova postava naprostou svobodu při plnění úkolů nebo objevování města. Hráčova postava s prostým jménem V je nájemný zlodějíček, kterému je po zpackaném úkolu ukraden důležitý čip. Teď V leží polomrtvý na smetišti a přemýšlí o pomstě. Pomocnou ruku mu podá Keanu Reeves (Matrix, John Wick).

Automobilová honička v ulicích. Videohra Cyberpunk 2077.
Hlavní hrdina zvládne řídit i střílet zároveň. Videohra Cyberpunk 2077.

Právě oblíbený hollywoodský herec v roli enigmatického hráčova průvodce Johnnyho Silverhanda, který má s Night City očividně nevyřízené účty, bude jedním z hlavních lákadel hry. Reeves se objevil osobně na prezentaci Cyberpunku 2077 v rámci videoherního veletrhu E3 v Los Angeles a oznámil i datum vydání - 16. dubna 2020.

Tradice

Cyberpunk je v první řadě označení literárního a estetického podžánru sci-fi. Zobrazuje budoucnost, kterou ovládají megakorporace. Ty mají často vlastní vojenskou sílu. Lidé se dělí na technologicky vylepšené (tedy ty, kteří na vylepšení mají), a na nevylepšené chudáky. V ulicích řádí gangy, na černém trhu se kšeftuje s ukradenou elektronikou a sex je často levnější než jídlo. Slibovaný technologický ráj se tedy nekoná a velké společnosti svět spíše trhají na kusy, než aby ho scelovaly. Estetickým znakem Cyberpunku je například noční zasazení, ve kterém jsou dobře vidět zářící neony a reklamy futuristických metropolí. 

Klasickým filmovým zástupcem tohoto žánru jsou série Blade Runner nebo Ghost in the Shell. V seriálové rovině nelze než doporučit předloňský Altered Carbon z produkce Netflixu. Z knih je vhodné zmínit román Sní androidi o elektronických ovečkách? spisovatele Philipa K. Dicka (právě jím se volně inspiroval režisér Ridley Scott při natáčení Blade Runnera) nebo kultovního Neuromancera od spisovatele Williama Gibsona.

Digitální herci

Obsazování oblíbených herců do videoher není žádnou novinkou. Naposledy to ve velkém zkusila chystaná hra Death Stranding, za kterou stoji videoherní legenda, japonský designer a scenárista Hideo Kodžima. V hlavní roli příběhu o nepříliš rutinní záchraně světa se objeví herec Norman Reedus (Konspirátor, seriál Živí mrtví). Po boku mu stanou například Mads Mikkelsen (Arctic: Ledové peklo, Spása) nebo Léa Seydouxová (Kursk, Půlnoc v Paříži).

Příkladů je mnohem více. Z videoherní historie můžeme jmenovat například japonskou akční hru Onimusha 3: Demon Siege (2006), kde si francouzského důstojníka z budoucnosti zahrál herec Jena Reno (Drž hubu, Purpurové řeky). Ve střílečce Advanced Warfare (2014) z populární série vojenských stříleček Call of Duty si roli hlavního padoucha zahrál herec Kevin Spacey (Americká krása, seriál Dům z karet). V pokračování s podtitulem Infinite Warfare (2016) zase role padoucha připadla herci Kitu Haringtonovi (Jon Sníh ze seriálového hitu Hra o trůny).

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...