Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Manic Street Preachers se setkali v Trutnově s Jirousem. Odpustil jim

Kultura

  11:54
TRUTNOV - Tisícihlavý kotel zaplněný dychtivými rockery přivítal v sobotu krátce po půlnoci na scéně Open Air Music Festivalu Trutnov kapelu Manic Street Preachers. Hlavní hvězda letošního ročníku vystoupila na pódiu tradičně vyzdobeném velškou vlajkou s rudým drakem.

Kytarista a zpěvák Manic Street Preachers James Dean Bradfield. foto: ČTK

Před ní se na hlavní scéně vystřídali například někdejší hvězdy popové hudby 70. let The Glitter Band či domácí DG 307 a Michal Hrůza se svou kapelou Hrůzy.

Přečtěte si rozhovor s baskytaristou Manic Street Preachers

Muzikanti z Walesu před několika lety šokovali svět, když uspořádali koncertní premiéru skladeb z tehdy aktuálního alba v Havaně za osobní přítomnosti kubánského diktátora Fidela Castra. Právě jejich někdejší výlet na "ostrov svobody" byl krátce před koncertem tématem rozhovoru jejich baskytaristy Nickyho Wirea s legendou českého undergroundu, básníkem Ivanem Martinem Jirousem.

Baskytarista Manic Street Praeachers Nicky Wire se setkal na trutnovském festivalu s básníkem Ivanem Martinem Jirousem.

Jirous "kazatelům z Walesu" odpustil
Jirous při kratičkém setkání v zákulisí kapele její vystoupení pro diktátora vytýkal; argument, že hrála hlavně pro 40 tisíc Kubánců však nakonec přijal. "Dobře, odpouštím vám," dodal po rozhovoru s velšským muzikantem Jirous, který strávil celkem 8,5 roku v komunistických vězeních.

Na trutnovský festival se po roce opět vrátila jeho "královna", zpěvačka Eva Pilarová. V krátkém vstupu zazpívala bez kapely na reprodukovaný hudební podklad dvě písničky a pozvala návštěvníky, aby dnes ochutnali její kulinářské speciality - bramboračku a lahůdky z hub.

Trutnovský festival je prestižní věc, říká Hrůza
Premiéru před trutnovským publikem zažila Kapela Hrůzy. Michal Hrůza, který patří k nejhranějším popovým interpretům v českých rádiích, považuje možnost vystoupit na festivalu s undergroundovými kořeny za poctu. "Jsme rádi, že jsme si tady zahráli, protože to je do určité míry prestižní věc," řekl Hrůza.

Přestože styl jeho písní z hudby, která se na festivalu obvykle hraje, trochu vybočuje, cítí, že jej publikum přijalo. "Děláme pop a ukázalo se, že rozdíly mezi popem a undergroundem už jsou trochu setřené," konstatoval.

Trutnovská přehlídka, která patří k největším festivalům svého druhu v Česku a má z nich nejdelší historii, potrvá do neděle. Na čtyřech festivalových scénách se představí přes sto kapel a interpretů.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...