Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Merkelová na plátně. Chystá se filmový životopis kancléřky

Kultura

  13:00
BERLÍN - Život jedné ze současných nejvlivnějších žen světa, německé kancléřky Angely Merkelové, bude brzy převeden na filmové plátno. Snímek připravovaný v mezinárodní koprodukci by se v kinech měl objevit ve volebním roce 2017. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na obchodního ředitele produkční společnosti AVE Walida Nakschbandiho.

Kancléřka Angela Merkelová foto: Reuters

Nakschbandi zatím mnoho podrobností o filmu neprozradil. Komu připadne ztvárnění hlavní postavy, je podle něj ještě otevřené. Nicméně obsazení rolí by mělo být veskrze mezinárodní, rozhodnout se o něm má prý letos na podzim.

„Merkelová je jedním z nejpopulárnějších a nejdiskutovanějších politických vůdců v Evropě,“ řekl Nakschbandi o kancléřce, která bývá označována za nejmocnější ženu světa. „Lidé pořád diskutují, kritizují nebo obdivují, co dělá, ale mnoho lidí ve skutečnosti neví, kdo je, odkud pochází a jaké zastává názory. Proč to všechno dělá? Jaká je její představa Evropy a Německa? Jaká je v soukromí, jak žije?“ poznemanal Nakschbandi.

Scénář píše novinář z týdeníku Der Spiegel

 Znám je už ovšem autor scénáře. Je jím Dirk Kurbjuweit z vlivného týdeníku Der Spiegel. Podle přesvědčení Nakschbandiho je to „člověk, který velmi dobře zná německou politickou scénu“. Kancléřku dobře zná a v letech 2009 a 2014 jí už věnoval dvě knihy - Angela Merkelová a Bez alternativy. „Sleduji politickou dráhu Merkelové už řadu let, kriticky, ale vždy okouzlen,“ říká podle DPA Kurbjuweit. „Je to nejzajímavější politička naší doby,“ tvrdí o 60leté kancléřce.

Merkelová vystudovala fyziku a provdala se za fyzika Ulricha Merkela, s nímž se ale po několika letech rozvedla a vzala si chemika Joachima Sauera. Děti Merkelová nemá. Teprve po pádu Berlínské zdi se Merkelová stala politicky aktivní. Vstoupila do Křesťanskodemokratické unie (CDU) a ve vládě Helmuta Kohla se stala ministryní pro záležitosti žen a mládeže.

Dcera luteránského pastora se německou kancléřkou poprvé stala v roce 2005. Nejvlivnějšího postu v Německu se ujala jako vůbec první žena. Podle agentury AFP se očekává, že za dva roky se o něj bude ucházet znovu.

 

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...