Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mizerná léta Johna Travolty. Fanatik má nejhorší start v kinech v rámci celé jeho kariéry

Kultura

  16:00
Oblíbený herec John Travolta se potácí od jednoho neúspěšného filmu k druhému. Snímky si vedou špatně kasovně, případně je roztrhá kritika. Často se ale děje oboje najednou. Jeho novinka Fanatik, kterou napsal a režíroval frontman kapely Limp Bizkit, v kinech propadla na celé čáře. Poslední úspěšný film Travolta natočil v roce 2012. Před týdnem se navíc dopustil trapasu na předávání cen MTV.

John Travolta jako celebritou posedlý „mimoň“. Snímek Fanatik (2019). Režie: Fred Durst. foto: Fig Production/Brian Douglas

Slavný herec Hunter Dunbar (Devon Sawa) má ten nejlepší život, jaký si mohl přát. Tu se do jeho života přimíchá Moose (John Travolta), stydlivý sociopat, jehož jediným zájmem jsou filmy a ti, kteří v nich hrají. Věci rychle naberou děsivý spád. „Chtěl jsem jen autogram!“ zakřičí Moose, když si nasazuje masku, aby mohl Dunbara lépe terorizovat. Diváci ale od šíleného fanouška dávají ruce pryč. 

Můj idol má vážně pěknou zahradu, říká si teď asi Moose (John Travolta). Snímek...
Proč mě nenecháš na pokoji?! Snímek Fanatik (2019). Režie: Fred Durst.

John Travolta zažil za svou hereckou kariéru celou řadu vzestupů i pádů. Nejvýraznější byly jeho role ve filmech Pomáda a Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Mezi pády patří například loňských film Gotti, který kritika označila za jeden z nejhorších filmů roku. Fanatik je pro Travoltu další ranou - snímek má v kinech nejhorší start v rámci celé jeho dlouhé kariéry. 

John Travolta

Fanatik si svou americkou premiéru odbyl 30. srpna. Dočkal se tristního výsledku - za první premiérový den si odnesl jen něco málo přes 3 tisíce dolarů. Celkově se výdělek za první víkend (opening weekend) odhaduje na 15 tisíc dolarů. Je nicméně pravdou, že se Fanatik dočkal omezené kinodistribuce v pouhých 52 kinech. I tak jde ale o velice malou částku, která by ve výsledku nezaplatila ani kdejaký amatérský film.

Snímek dopadl ještě hůře než nechvalně proslulá Sezóna zabíjení (2013). Film, v němž Travoltu herecky doplnil i Robert de Niro, si z kin za první víkend odnesl jen zhruba 27 tisíc dolarů. Už to bylo považováno za propadák. Výkon Fanatika je ale ještě mnohem horší, protože Sezóna zabíjení měla se svými 33 kiny ještě omezenější distribuci. Posledním opravdu úspěšným zářezem Johna Travolty je tak snímek Divoši (2012) režiséra Olivera Stonea. 

Nutno dodat, že kritika Fanatika rozcupovala. Na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má v současné chvíli pouhých 19 %.  „Ten film je naprostá katastrofa,“ shrnul Fanatika ve zkratce Rex Reed z deníku Observer. Fanatik ale v tomto ohledu dopadl lépe než například výše zmíněný film Gotti, který měl na stejném serveru „krásných“ 0 %

John Travolta má zkrátka problémové období. Minulý týden si na předávání hudebních cen MTV spletl transsexuální umělkyni Jade Jolieovou se zpěvačkou Taylor Swiftovou, které měl předat ocenění. Video trapasu se stalo hitem internetu a Travoltovi rozhodně kladné body nepřidalo.

Režisér za mikrofonem

Minulý rok Travolta na svůj profil na sociálních sítích napsal, že spolupráce na Fanatikovi s Fredem Durstem byla jedna z jeho nejoblíbenějších hereckých zkušeností. Kontroverzního Dursta nazval „opravdovým umělcem“. „Umožnil mi vytvořit si takovou postavu, jakou by žádný jiný režisér nepovolil,“ svěřil se. Snímek by měl být inspirován blíže nespecifikovaným případem ze života Freda Dursta.

Durst debutoval jako režisér v roce 2007 filmem Student Charlie Banks s Jesseem Eisenbergem v hlavní roli. V roce 2008 natočil komedii Přesný zásah s rapperem Ice Cubem. Fanatik bude jeho třetím filmem, navíc jej točí po více než desetileté filmařské pauze. Kromě filmování je Durst také frontmanem kapely Limp Bizkit.