Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Menstruují transsexuálové? Autorka Harryho Pottera Rowlingová čelí hněvu aktivistů kvůli komentáři na Twitteru

Kultura

  14:00
LONDÝN - Britskou spisovatelku J. K. Rowlingovou popudila fráze „lidé, kteří menstruují“ a rozhodla se napsat svůj názor. Fanoušci na internetu ji začali kritizovat za údajnou transfobii. Rowlingová se kvůli svým názorům do roztržek s internetovou komunitou již několikrát dostala.

J. K. Rowlingová foto: Reuters

„Lidé, kteří mají menstruaci. Přísahala bych, že se jim nějak říká. Někdo mi s tím pomožte. Žany? Žumy? Žedy?“ okomentovala spisovatelka názorový článek na webu Devex.com.

Spisovatelce, která se často zastává různých sexuálních menšin, překvapivě vadila genderově neutrální věta, jež je navíc v samotném článku dále vysvětlena: „Přes 1,8 miliardy žen, transsexuálních mužů a nonbinárních jedinců po celém světě zažívá menstruace. Pandemie na tom nic nezměnila.“ 

Fanoušci spisovatelce dali na sociálních sítích rychle najevo svůj názor. „J. K. Rowlingová se stále ztotožňuje s ideologií, jež záměrně zkresluje fakta o genderové identitě a transsexuálních jedincích. V roce 2020 pro to neexistuje žádná výmluva,“ napsala na svůj Twitter americká nezisková organizace GLAAD zabývající se reprezentací sexuálních menšin.

Transsexuální televizní kritička Emily VanDerWerffová napsala: „Jestli to znamená válku mezi Rowlingovou a všemi transsexuály na celém světě, tak myslím, že jsme to vyhráli.“

J. K. Rowlingová
Herečka Emma Watsonová ani spisovatelka J.K. Rowlingová neudržely slzy při světové premiéře posledního dílu filmové série o Harrym Potterovi. Filmovou Hermionu utěšoval na svém rameni producent David Heyman. Herec Daniel Radcliffe udržel vážnou tvář.

„Tahle doba je těžká i bez tebe, bohaté bílé ženské, která na Twitter dává transfóbní příspěvky. Transsexuálové o tvoje blbosti vážně nestojí. Dopřej nám laskavost a zmlkni. Tvrdit, že jsi zklamání, by zdaleka nevystihovalo naše pocity,“ nešetří kritikou modelka Munroe Belgdorfová.

„Pokud pohlaví neexistuje, tak neexistuje ani nic jako přitažlivost mezi pohlavími. Pokud pohlaví neexistuje, tak je každodenní realita žen vymazána. Znám a vážím si transsexuálů, ale vymazat myšlenku rozdílných pohlaví nás zbavuje možností smysluplně hovořit o jejich životech. Mluvit pravdu neznamená nenávidět,“ odpověděla Rowlingová. 

Britská spisovatelka má na sociální síti Twitter 14,5 milionu sledujících. Loni v prosinci se na stejné platformě zastala britské vědkyně Mayi Forstaterové. Ta tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví a stálo ji to kariéru. V roce 2018 Rowlingová zase kladně reagovala na twitterový příspěvek o tom, že transsexuální ženy jsou zkrátka jen „muži v šatech“. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...