Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Morbidní suvenýr. Zpěvákovi legendárních Joy Division už podruhé ukradli náhrobní kámen

Kultura

  14:30
VELKÁ BRITÁNIE/MACCLESFIELD - Hrob zpěváka kapely Joy Divison Iana Curtise byl již podruhé poničen. Neznámý zloděj odnesl jeden z náhrobních kamenů a pokoušel se odstranit i další. Podobný incident se stal již v roce 2008.

Ian Curtis, tvář „nejzamračenější kapely na světě“ Joy Division. foto: Reprofoto

Britská skupina Joy Division vznikla v roce 1976. I když vydala jen dvě alba (Unknown Pleasures a Closer), svým chmurným post-punkem se vryla pod kůže posluchačů. Svůj podíl na tom měl i charismatický frontman s teskným přednesem Ian Curtis. 

fénix

Po Curtisově smrti se Joy Divison rozpadli. Bývalí členové založili kapelu New Order, která funguje dodnes. 

Zpěvák ale trpěl depresemi a epileptickými záchvaty, které nakonec dostával i na pódiu. Curtis tlak nevydržel a v roce 1980 spáchal sebevraždu. Bylo mu 23 let. Jeho hrob na hřbitově ve městě Macclesfield je jakýmsi poutním místem pro fanoušky kultovní kapely. Někteří si z místa ale odnesli něco jiného než jen vzpomínky. 

„Vzácný náhrobní kámen byl odnesen nebo přemístěn nejspíše o tomto víkendu. Má okolo jedné stopy čtvereční (zhruba 30x30 centimetrů) je v něm otvor na květiny. Kámen jsme mezitím nahradili,“ popsala chybějící kus správa hřbitova. Zároveň připustila, že se někdo pravděpodobně snažil odstranit i hlavní kámen, na kterém je vyryto zpěvákovo jméno.

Nejde o první krádež z tohoto hrobu. V roce 2008 byl ukraden právě centrální kámen s Curtisovým jménem. Ten nový, současný zachránil pravděpodobně jen fakt, že byl po první krádeži k hrobu přibetonován. 

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...