Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Motiv se změnil, místo činu nikoliv. Další řada oblíbeného seriálu Babylon Berlín se nezadržitelně blíží

Seriál Babylon Berlin. Tvůrci: Henk Handloegten, Tom Tykwer a Achim von Borries. foto: SKY

BERLÍN - Policie si ve města tak prohnilém, jako je Berlín na konci dvacátých let, nemůže dopřát ani chvilku oddychu. Nejdražší německý seriál všech dob na motivy románů Volkera Kutschera svými prvními dvěma sériemi bodoval u diváků i kritiky. Dobová detektivka pokračuje již 24. ledna.
  5:00

Podzim roku 1929. Komisař Gereon Rath (Volker Bruch) a jako vždy přičinlivá kolegyně Charlotte Richterová (Liv Lisa Friesová) jsou pověřeni vyšetřováním vraždy oblíbené herečky Betty Winterové přímo ve filmových ateliérech. Oba ale zároveň svádí svůj vlastní boj. Gereon stále bojuje s drogovou závislostí, která ho má v hrsti víc, než je sympatický policista ochotný si přiznat. Charlotte zase pracuje na místě, kde mají vedoucí postavení muži, na ženy je tam nahlíženo jako na méněcenné bytosti. 

Seriál Babylon Berlin. Tvůrci: Henk Handloegten, Tom Tykwer a Achim von Borries.
Seriál Babylon Berlin. Tvůrci: Henk Handloegten, Tom Tykwer a Achim von Borries.

Jinak je všechno při starém. Berlín v předvečer takzvaného Černého pátku (masivního krachu na burze) je stále místem příležitostí pro ty, kdo jsou ochotni se poprat. Svět objevuje kouzlo zvukového filmu a peníze v kabaretních podnicích stále létají vzduchem. V pozadí toho bublají politické síly. Ať už v podobě černé říšské armády nebo komunistických štváčů se stále silnějším hlasem. 

První dvě série Babylonu Berlín měly každá osm dílů a obě dvě dohromady tvořily jeden celek, jeden obsáhlý případ. Třetí série začne s „čistým štítem“, ale oproti těm předchozím bude mít dílů jen šest. Příběh je tentokrát založen na Kutscherově románu Tichý zabiják (česky MOBA, 2018). 

Fanoušci se ani po konci třetí série o Babylon Berlín strachovat nebudou muset. Seriál totiž načne teprve druhou knihu a autor románových předloh letos vydá román Lunapark, již šestý příběh rathovské série. Stále je na co se těšit.