• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Madeleine Albrightová přivítala diváky na premiéře. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Aktualizováno

Můj otec byl patriot, řekla Albrightová na premiéře

Kultura
  •   20:32aktualizováno  22:22
PRAHA - Poctou českému diplomatovi a univerzitnímu profesorovi Josefu Korbelovi je dokumentární snímek Muž s dýmkou, který měl v Praze premiéru. Zúčastnila se jí Korbelova dcera, někdejší americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Podle její vzpomínkové knihy Madeleine snímek natočil režisér Josef Císařovský. Premiéru si nenechali ujít ani bývalý prezident Václav Havel, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a další hosté ze světa diplomacie.

Bylo to dobrý, konstatoval suše Havel

"Můj otec byl vždycky dobrý československý patriot. Moc mě naučil," uvedla Albrightová před začátkem promítání v pražském kině Atlas. Po zhlédnutí snímku uvedla, že moc dobře ukazuje nejen život jejího otce, ale je i výpovědí o zážitcích těch, kteří museli opustit svou vlast a našli nový život. Havel snímek zhodnotil krátce: "Bylo to dobrý." Korbel podle Schwarzenberga skvěle reprezentoval ducha první republiky, "hluboce zakořeněné vlastenectví lidí, kterým šlo opravdu o tu zem".

Dokument připomíná odkaz demokrata, který byl podle své dcery "velký intelektuální humanista". Nejvíce byl ovlivněn Tomášem Garriguem Masarykem.

Na premiéru dokumentu dorazili i manželé Dagmar a Václav Havlovi (uprostřed). Na snímku v diskusi s Madeleine Albrightovou a Karlem Schwarzenbergem.

Jeho přesvědčení o nezbytnosti demokratickým způsobem pracovat na lepším a spravedlivějším uspořádání světa a dějinné zvraty ho přinutily dvakrát opustit vlast, nejprve před nacisty, poté před komunisty. Albrightová v souvislosti se zaměřením svého otce užila termín "korbelismus".

Ve své rodné zemi byl Korbel až donedávna nepříliš známý, ačkoli vychoval dvě americké šéfky diplomacie - kromě své dcery ještě Condoleezu Riceovou jako svou někdejší studentku. I její hlas ve snímku zazní.

Přísný otec

Albrightová označila za zázrak, že tu možnost měl emigrant a československý diplomat. Poznamenala, že se současnou ministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou je pojí zase stejná škola.

Dokument o životě a díle je postaven na výpovědích Albrightové a dalších členů rodiny, její sestry Kateřiny a bratra Jendy, jak je klíčová vypravěčka jmenovala. Vzpomínali nejen na jeho profesní působení, ale i jako na přísného otce, který vůči nim jako nejtvrdší trest užíval i několikadenní mlčení. Je zároveň zamyšlením nad rolí demokracie v současném světě.

Muž s dýmkou - podívejte se na ukázku

Téměř hodinový snímek, jehož producentem je Miloslav Doležal, se zanedlouho objeví i na televizních obrazovkách. Česká televize jej odvysílá 17. listopadu ve 20 hodin.

Výroba podle Císařovského trvala dva roky, rozhovor s Albrightovou se točil dvakrát. První záznam totiž nešťastnou náhodou skončil ve sklenici vody a až později se ukázalo, že je použitelný, prozradil Císařovský.

Československý diplomat

Josef Korbel se narodil v září 1909 v Kyšperku, nynějším Letohradě. V letech 1936 až 1939 byl tiskovým atašé v Bělehradě, za druhé světové války vedl československé vysílání BBC v Londýně. Po válce se stal velvyslancem v Jugoslávii a Albánii. Po únorovém puči v roce 1948 odešel do exilu a požádal o azyl v USA. Útočiště nalezl v Denveru ve státě Colorado, kde přednášel na Vysoké škole mezinárodních studií, která od loňska nese jeho jméno. Zemřel v roce 1977.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz