Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Muriel cenu Muriel nezískala, zvítězil výtvarník Pavel Čech

Kultura

  13:00
PRAHA - Nejlepším původním českým komiksem za uplynulý rok byl dnes vyhlášen sešit Tajemství ostrova za prkennou ohradou známého brněnského ilustrátora a výtvarníka Pavla Čecha.

Ilustrace je z nejnovější knihy Pavla Čecha Tajemství ostrova za prkennou ohradou foto: Reprofoto

Kniha, na níž pracoval více než rok, ve finále porazila komiks Muriel a oranžová smrt od Káji Saudka, podle jehož titulní hrdinky jsou komiksové ceny Muriel pojmenovány.

Nejlepším zahraničním kresleným příběhem vydaným v překladu se stala Čajovna u malajského medvěda talentovaného španělského tvůrce Davida Rubína, řekla Jitka Koubková z organizačního týmu Komiksfestu.

Tajemství ostrova za prkennou ohradou vypráví příběh tří kamarádů, do nějž autor promítl vzpomínky na své dětství, svoji lásku k zarostlým zahradám, motýly, brouky, lidi s dobrým srdcem, toulání, oprýskané zdi, indiány nebo Rychlé šípy. Příběh přitom oplývá především atmosférou tajemství.

Cena za propagaci komiksu

Čajovna u malajského medvěda vypráví o barmanu-medvědovi, který ve svém zařízení pomáhá s problémy zkrachovalým superhrdinům a dalším různorodým postavičkám. Rubín za své komiksy získal již řadu cen ve světě.

Saudkův komiks Muriel a oranžová smrt se dočkal ceny za nejlepší kresbu.

Saudek přitom od nehody v dubnu 2006 stále leží v kómatu v nemocnici. Jeho monografie vydaná nakladatelstvím Arbor Vitae byla dnes vyhlášena nejlepší počinem v oblasti propagace komiksu v České republice.

Zájem vzbudila Alanova válka

Komiksfest, v jehož rámci byly ceny uděleny, v pátek vrcholil. V pražském klubu Nod bylo živo od časného dopoledne, kdy sem zavítaly děti na komiksové dílny či promítání filmů s komiksovou tematikou. Odpoledne následovaly debaty s tvůrci kreslených příběhů a divadelní adaptace.

Návštěvníci festivalu si mohli zakoupit starší komiksy nebo si prohlédnout vystavené obrazy z připravovaného převedení románu Marka Šindelky Chyba do "bublin".

Hlavní hvězdou posledního dne svátku milovníků komiksu byl francouzský výtvarník Emmanuel Guibert, který s nimi debatoval o vzniku svého slavného třídílného komiksu Alanova válka. Vypráví v něm příběh amerického veterána druhé světové války, který se během bojů proti Hitlerově armádě dostane až do Prahy.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...