Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Na dvě stě spisovatelů vyzvalo Čínu k osvobození vězněných autorů

Kultura

  18:00
PEKING - Slavní literáti z celého světa vyzvali Čínu k osvobození vězněných kolegů a k respektování svobody slova.

Wole Soyinka patří k signatářům dopisu čínské vládě foto: ARCHIV MAFRA - Alžběta Jungrová

V dopise zveřejněném u příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku podle agentury AFP mimo jiné poukázali na to, že cenzura poškozuje kulturní rozvoj země.

Spisovatelé v dopise uvítali rostoucí uznání Pekingu vůči čínským umělcům, jako je Mo Jen, který loni dostal Nobelovu cenu za literaturu. Nicméně upozornili na pokračující umlčování svobodných hlasů.

Slyšet umlčené

"Nemůžeme poslouchat velké tvůrčí hlasy, které se v Číně zvedají, a neslyšet ticho hlasů, které byly umlčeny silou," uvádějí signatáři dopisu.

"Nemůžeme ocenit úspěchy čínských tvůrců... aniž bychom pomysleli na práce, z nichž se nemůžeme těšit kvůli cenzuře v umění, v tisku a na internetu." Signatáři vyzývají Čínu k propuštění více než 40 spisovatelů a novinářů.

Mezi těmito vězněnými je i autor petice požadující demokratické reformy v zemi a nositel Nobelovy ceny za mír za rok 2010 Liou Siao-po. Signatářů je 195 a jsou mezi nimi nositelé Nobelovy ceny za literaturu J.M. Coetzee, Nadine Gordimerová, Wole Soyinka, Tomas Tranströmer a Mario Vargas Llosa.

Autor: