Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Na zlínském festivalu se představí osobnosti dánského filmu

Kultura

  16:00
ZLÍN - Dny evropské kinematografie, hlavní nesoutěžní sekce Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ZLÍN FILM FESTIVAL, jsou letos věnovány Dánsku.

Cyron Melville, hvězda filmu Love And Rage foto: 2media

V rámci Dnů dánské kinematografie bude od 27. května do 1. června ve Zlíně k vidění to nejlepší, co v této severské zemi v žánru dětského a mládežnického filmu vzniklo. Festival přivítá také řadu pozoruhodných hostů. Osobně uvést oscarový film Pelle Dobyvatel a zavzpomínat na natáčení, které se odehrálo před více než 25 lety, přijede Pelle Hvenegaard, představitel role hlavního dětského hrdiny.

Pelle Dobyvatel režiséra Bille Augusta (Dům duchů, Bídníci, Stopy ve sněhu) dostal v roce 1988 Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Věhlas získal nejen díky nevšednímu příběhu švédských emigrantů v Dánsku z konce 19. století, ale také zásluhou nezapomenutelných hereckých výkonů Maxe von Sydowa a Pelle Hvenegaarda.

Ambicí nové sekce Young Stars je navázat na předchozí návštěvy amerických hereček AnnaSophie Robbové (Karlík a továrna na čokoládu), Dakoty Blue Richardsové (Zlatý kompas) a herce Haleyho Joela Osmenta (Šestý smysl) a věnovat se tzv. shooting stars z celého světa.

Letos pozvání přijal dánský herec Cyron Melville, který osobně uvede hned několik dánských filmů – Timetrip, You & Me Forever, Fighter a především Love & Rage (2009) režiséra Mortena Gieseho, ve kterém ztvárnil hlavní roli. V psychologickém dramatu hraje nadaného studenta hry na klavír, který aspiruje na kariéru mezinárodně uznávaného virtuóza. Nový vztah se spolužačkou se však stává cestou do pekel a jeho extrémní žárlivost postupně zničí vše v jeho nadějné kariéře i osobním životě.

Studenti ve stanu

Dny dánské kinematografie se prolnou také do dalšího nového programového bloku nazvaného Pohádky tisíce a jedné noci, který se letos zaměří na filmové adaptace děl největšího evropského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Jedním z filmů bude například Hans Christian Andersen and the Long Shadow (1998) režiséra Jannika Hastrupa, legendy dánského animovaného filmu. Jannik Hastrup bude členem mezinárodní poroty pro animovaný film a festivalovému publiku představí také své další filmy: Dítě, které se chtělo stát medvědem (2002) a Ptačí válka (1995).

Na letošním ZLÍN FILM FESTIVALU, stejně jako v předchozích ročnících, nebudou chybět originální dílka z unikátního The Animation Workshop – dánského centra animované tvorby vyhledávaného studenty a zájemci o animaci z celého světa, profesně obsazeného filmovými profesionály. Významný kanadský animátor Richard Williams, režisér oscarové adaptace Dickensovy Vánoční koledy z roku 1971, považuje toto místo za jednu z nejdůležitějších institucí animovaného filmu na světě.

Krátké studentské animace z The Animation Workshop budou promítány před projekcí každého filmu z programu Dnů dánské kinematografie a také ve stanu pod plátnem letního kina na Open Air placu. Zastoupeny budou i v znovuobnovené mezinárodní soutěži studentských filmů Zlínský pes. Zástupce The Animation Workshop navíc zasedne v porotě Zlínského psa.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...