Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nakladatelství Baobab je nominováno na cenu veletrhu v Boloni

Kultura

  17:00
PRAHA - České nakladatelství Baobab, které se věnuje především vydávání původních autorských knih pro děti, je nominováno na jednu z cen udílených na prestižním veletrhu v italské Boloni.

Jedna z publikací nakladatelství Baobab foto: Baobab

Rodinné nakladatelství

Baobab je malé alternativní nakladatelství ilustrovaných knih pro děti a mládež. Věnuje se vydávání původních textů i překladů a spolupracuje s nastupující generací výtvarníků. Organizuje také menší kulturní akce zaměřené na propagaci nekomerční literatury a divadla, pořádá literární čtení a výstavy. Za svou produkci získal Baobab četná ocenění v rámci tuzemských soutěží.

Cena pro nejlepšího nakladatele roku vznikla při příležitosti letošního 50. výročí tohoto mezinárodního veletrhu dětské knihy. Baobab je nominován za svou celkovou produkci, nikoli za jediný ediční počin. Nová cena má vyzdvihnout nejkvalitnější vydavatele dětských knih, ocenit je za inovace, tvůrčí přístup při tvorbě knih pro děti a odvahu při redakčních rozhodnutích.

Cena má šest kategorií podle šesti regionů celého světa, Baobab je mezi evropskými nakladateli ještě s italským nakladatelstvím Edizioni EL, francouzským Editions Thierry Magnier, německým Beltz & Geldberg a portugalským Planeta Tangerina.

"Jsou to velká a významná nakladatelství, pro nás je ale velkým oceněním už samotná nominace," řekla Tereza Horváthová, která tvoří Baobab se svým mužem, výtvarníkem Jurajem Horváthem.

Ceny se budou předávat 26. března večer v boloňském Teatro Comunale, kde budou oba Baobab reprezentovat i s kmenovými autory nakladatelství.

Autor: