Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nelehké odpoledne francouzských policistů. Ve snímku Drsný město si zahrál i Jean Reno

Film Drsný město (2020). Režie: Olivier Marchal. foto: Netflix

MARSEILLE - Války gangů a uprostřed jeden policejní oddíl „ostrých hochů“. Francouzský režisér Olivier Marchal již několikrát dokázal, že mu tento žánr je opravdu skvěle. Jeho novinku právě uvedla streamovací služba Netflix.
  16:30

Richard Vronski (Lannick Gautry) je šéf policejní skupiny, která operuje v Marseille a jméno si vysloužila poněkud netradičními metodami, jež často balancují na samotné hraně zákona. Když policisté dostanou za úkol vyšetřit střelbu v populárním nočním klubu, dostanou se přímo doprostřed války.

Film Drsný město (2020). Režie: Olivier Marchal.
Film Drsný město (2020). Režie: Olivier Marchal.

Režie i scénáře se ujal Francouz Olivier Marchal. Sám bývalý policista, Marchal si vydobyl jméno ve světe kinematografie právě filmy zasazenými do francouzského podsvětí. Marechalovým nejznámějším filmem je bezesporu Válka policajtů (2004) s Danielem Auteilem a Géradem Depardieuem v hlavních rolích. Jako scenárista Marchal píše například epizody z kriminální série o komisaři Moulinovi. Zvládá i herectví - zahrál si například v seriálu Purpurové řeky právě po boku Jeana Rena. 

Ve filmu dále hrají Stanislas Merhar, Kaaris, Patrick Catalifo, David Belle, Moussa Maaskri, Gérard Lanvin, Eriq Ebouaney nebo Catherine Marchalová. Velkým lákadlem je samozřejmě Jean Reno, jenž si ve snímku zahrál postavu Ange Leonettiho.