Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Africké snímky na Netflixu ukazují kontinent jinak. Vymykají se stereotypům Hollywoodu

Keňský herec Brian Ogolla mluví o filmu Poacher. foto: Jackson NjehiaReuters

Nairobi/Lagos - Streamovací platforma Netflix v říjnu představila dva snímky africké produkce. Slibuje si od nich, že u předplatitelů vzbudí zájem o filmy, které o Africe vypráví více do hloubky než stereotypy Hollywoodu, píše agentura AP.
  7:29

Keňské drama Poacher (Pytlák) o nelegálním lovu slonů a nigerijský thriller Oloturé vyprávějící o novinářce, která v utajení vystupuje jako sexuální pracovnice, jsou dostupné i českým divákům. Oba snímky se podle producentů vymykají zjednodušeným zobrazením života v afrických státech, kterými tak často trpí evropské či americké filmy.

Keňská herečka Shiviske Shivisi si zahrála ve filmu Poacher.
Keňský herec Brian Ogolla.

V britském Nottinghamu se stojí fronty před novou malbou na zdi. K ní se přihlásil umělec Banksy

Poacher je prvním filmem z Keni, který největší platforma na streamování filmů nabídla. Vypráví o běžném životě lidí, kteří jsou spjati s pytlačením. „Dělat z někoho viníka je jednoduché,“ říká koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podle které krátkometrážní snímek vypráví o lidech a jejich pohnutkách. Další herec Brian Ogola doufá, že Poacher lidi přinutí jednat. „Ani tak to nestačí, jestli chceme, aby naše vnoučata (slony) viděla v jejich přirozením prostředí,“ říká.

Film končí statistikou Světového fondu na ochranu přírody (WWF); pokud bude nelegální lov slonů pokračovat jako dosud, tito velcí savci vyhynou do roku 2040.

RECENZE: Naděžda a Zorka v kuchyni a s králíkem. Krátká návštěva potěší i diváka

Nigerijský film Oloturé o stejnojmenné hrdince sleduje život sexuálních pracovnic v ulicích nigerijské metropole Lagos, které se stávají oběťmi mezinárodní obchodu s lidmi. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Nigérii řadí celosvětově na první místo, co se týče původu obětí obchodu s lidmi v Evropě i jiných částech světa, připomíná AP.

„Jsem velmi šťastný, že jsme tohle téma otevřeli a vláda dostojí své zodpovědnosti, a nigerijské úřady, které mají za úkol bojovat proti obchodu s lidmi, tak možná budou lépe financovány, nebo se vzchopí a budou lépe pracovat,“ říká koproducent filmu James Omuta.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...