Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nostalgické beaty duní ve známém rytmu. Snímek Beats se občas utopí v roztančeném davu

Kultura

  5:00
GLASGOW - Skotská vzpomínka na britskou raveovou scénu 90. let Beats nabízí univerzální a mile hořkosladký příběh o klučičím přátelství, který, podobně jako elektronická hudba, opakuje známé vzorce.

Žádná gay romance. Možné odbočky k něčemu víc portrét jednoho kamarádství nevyužije. foto: FILM EUROPE

Skotsko, polovina 90. let, nedospělí kamarádi, velká párty s hudbou a drogami. Ne, do do kin se znovu nevrátil Trainspotting. Do doby a místa proslavených hitem Dannyho Boyla přímo z roku 1996 se zpětně vrací britská novinka Beats. Jeden z titulů nové pražské filmové přehlídky složené z titulů společnosti Film Europe Film is Great natočil Skot Brian Welsh. Ten v roce 1994, kdy se jeho film odehrává, o rave párty jako třináctiletý teprve snil (chodit na ně začal o chvíli později). Kieran Hurley, autor one-man show z roku 2012, z níž snímek podle jeho a režisérova scénáře vychází, byl ještě mladší. Přesto jde o film osobní a intimní. Příběhu dvou rozdílných kamarádů, jednoho ustrašeného, jemuž se život snaží plánovat rodina, a druhého divokého, který v rodině žádný vzor hledat nemůže, rozumí každá generace. V Beats je srozumitelný vlastně až k bodu stereotypnosti.

Konec nejedné éry

Zázračný filmový algoritmus. Počítač předpoví, kdy bude herec na vrcholu

Rok 1994 není náhodný. Právě tehdy britská vláda zakázala srocení více lidí za doprovodu hudby založené na opakovaných beatech. Proti tomuto nařízení, které vedlo k přesunu rave scény do klubů, se ve filmu chystá velký protestní večírek, na nějž by rádi i zmínění dva hrdinové, teenageři Johnno a Spanner. Politicko-společenský kontext zůstává jen v pozadí, jako budoucí premiér Tony Blair a jeho volání po pořádku, ozývající se v zapnuté televizi. Pro Johnna a Spannera končí jedna velká éra chlapectví, ta se ale nedá dost dobře srovnávat s končící érou konzervativců v Británii, kterou už brzy nahradí tzv. cool Britannia.

Snímek uvedený poprvé letos na prestižním festivalu v Rotterdamu staví svou image na době svého děje, víc než na ni se nicméně zaměřuje na dva známé typy postav. Johnna hraje Cristian Ortega s vykulenýma očima a shrbenými rameny až jako jednostrannou ukázku bojácnosti. Lorn Macdonald zvládá v roli Spannera víc zaujmout jako kluk v pasti svých možností. Jejich přátelství doprovázejí obvyklé peripetie, hádky a sliby a slova náklonnosti. Z vedlejších postav, vytvářených podle šablon (násilný přítel, vesele zdrogovaný DJ, dívka v nevhodném vztahu, divoká kamarádka), vystupuje jen Johnnova ustaraná, milující matka a příliš spořádaný otčím policista, jenž efektivně reprezentuje středostavovské dospělé, kteří příkazy a ranami řeší své nepochopení a strach z odlišnosti. Další z témat Beats, jak moc potřebujeme druhé a jak moc chceme být součástí komunity, tu zapadá v mase roztančeného davu.

Psychedelický zážitek

Režisér Welsh, sám fanoušek rave, začínal kariéru, která čítá mj. třetí epizodu z populární dystopické série Black Mirror, jako dokumentární střihač. Možná proto jsou Beatsnejvýraznější ve scéně rave párty, která černobílý vzpomínkový vizuál, posílený hudbou vybranou JD Twitchem z DJ dua Optimo, na chvíli změní v barevný psychedelický zážitek.

Welsh akcentuje energii rave scény a euforii okamžiků svobody, kterými se život někdy odvděčí za překonání strachu z existence podle očekávání okolí. Sám film očekávání vytvořená hořkosladkostí jeho nostalgie a empatie naplňuje vcelku přesně. Portrét jednoho kamarádství nevyužije možné odbočky k něčemu víc, například ke gay romanci nebo k tragédii o střetu naivity a reality. Na konci si aspoň pohraje s obvyklými titulkovými dodatky o osudech postav. Pro ty, koho ještě budou zajímat.

BEATS

Británie 2019, 101 minut

Režie: Brian Welsh

Scénář: Kieran Hurley, Brian Welsh

Hrají: Cristian Ortega, Lorn MacDonald, Laura Fraserová, Brian Ferguson, Gemma McElhinneyová a další

Premiéra: 13. 6.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...