Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sezónu Domu umění v Českých Budějovicích zahajuje Manuel Knapp

Asie

  17:00
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Výstava pod zakódovaným názvem 1===1 zahájí 9. ledna novou sezónu v českobudějovickém Domě umění. Představí dílo rakouského výtvarníka Manuela Knappa. Galerie letos nabídne celkem osm výstav, bude prezentovat například díla slovenského fotografa Viktora Kopasze, laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřiny Šedé a v závěru pak představí amerického výtvarníka Christiana Helwinga.

Manuel Knapp vystavuje v Českých Budějovicích foto: Dům umění České Budějovice

Pětatřicetiletý výtvarník Manuel Knapp, žijící střídavě v Rakousku a Japonsku, se zabývá jak klasickou malbou, tak prostorovými instalacemi, nástěnnou malbou, grafikou, videem a ve velké míře počítačovou animací. "Pozoruhodným způsobem propojuje klasická média - objekt a malbu - se světem techniky, především elektroniky. V malbě i animaci pracuje s překrýváním obrazů, grafických útvarů a mediálních rovin v popředí i v pozadí a vytváří tak obrazové plochy s vysokým vizuálním zážitkem," řekl kurátor galerie Martin Škoda.

Knapp vystudoval malbu a grafiku na vídeňské Akademii výtvarného umění a ve Vídní také studoval tvorbu hudby a elektroakustická média. Má za sebou řadu výstav a projektů v Evropě, Americe i Asii. Aktivním je také na poli hudební scény. Vedle toho prezentuje své počítačově animované experimentální filmy na mezinárodních filmových a hudebních festivalech.

Na Knappa naváže Viktor Kopasz a Kateřina Šedá

Dramaturgie českobudějovické galerie moderního umění, jíž zřizuje město, je od roku 1998 zaměřena na současné výtvarné umění a architekturu. Výstava Manuela Knappa potrvá do 9. února. Naváže na ni vernisáž slovenského fotografa Viktora Kopasze. Od března do srpna je v plánu architektonický trojblok: jako první se představí MCA atelier - jedna z nejpřednější českých kanceláří, vystřídá ji výstava osobnosti evropské architektury - Giona Caminada ze Švýcarska, který se věnuje revitalizaci vesnice a venkova, a léto bude patřit environmentálnímu projektu mladých architektů H3T z Prahy.

Po prázdninách je v dramaturgickém plánu výstava původem českého umělce, ale celý život žijícímu v Rakousku - Františku Lesákovi. Po něm do Budějovic přijede laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřina Šedá a konec roku bude věnovaný americkému výtvarníkovi Christianu Helwingovi.

Autoři: ,