Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být. Soubor povídek představuje svědectví o pocitech za koronaviru

Rouška (ilustrační foto) foto: Shutterstock

PRAHA - Antologie sedmnácti „koronapovídek” vznikla původně jako projekt Českého centra v Berlíně. Jeho záměrem bylo přinést místnímu publiku příběhy z pera českých autorů, kterým je německé prostředí velmi blízké. Nápad však postupně převzala i další česká centra. Díky tomu vznikl výběr povídek českých autorů se specifickou vazbou na danou zemi. Zcela mimoděk jako červená niť prochází jednotlivými povídkami téma COVID-19, přestože nebylo podmínkou zadání.
  14:30

Ušetřím za kadeřníka, žertuje spisovatelka Tereza Drahoňovská. Během nemoci přišla o vlasy

„Myšlenka ‚korona povídek’, jak jsme začali tomuto síťovému online projektu říkat, se zrodila v Českém centru Berlín. Naším původním cílem bylo získat originální autorský beletristický text pro prezentaci na webu a sociálních sítích, a to od českého autora, který má silný vztah k německému prostředí. Tento nápad převzali a dále rozvinuli ředitelé a ředitelky našich dalších sedmi českých center v zahraničí. Texty vznikaly většinou v češtině a byly přeloženy v uvedených zemích do místních jazyků. Vznikl tak konvolut pozoruhodných povídek, které jsme s vynikajícím ohlasem publikovali v online prostředí – a který díky nakladatelství Odeon dostává do ruky i český čtenář,” říká Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

Obálka knihy Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být.

Povídky zavádí čtenáře do Izraele, Japonska, Německa, Rakouska, Řecka a Spojených států amerických. Vedle šestnácti českých autorů se do projektu zapojil i německý spisovatel Martin Becker, který se s českou kulturou blízce spjat. Mimo něj svým příběhem z pvní vlny koronakrize přispěli Kateřina Tučková, David Zábranský či Iva Pekárková.

„„Název svazku odkazuje k původně bezpečnostnímu varování, které se stalo všeobecně známým úslovím a funguje v řadě kontextů. Ale tahle kniha by rozhodně neměla odrazovat, naopak! Na ‚jedné lodi‘ se zde setkali špičkoví čeští autoři různých generací,“ uvádí Jindřich Jůzl, šéfredaktor nakladatelství Odeon. Název souboru je inspirován jednou z povídek autorky Lucie Faulerové.

„Krátké osobité texty popisují například to, jak se karanténa, izolace či náhlá proměna životů zrcadlí v lidských osudech,” uvádí nakladatelský dům Euromedia, pod které nakladatelství Odeon spadá.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...