Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Paco de Lucia promění olomoucké náměstí v palmový háj

Kultura

  16:00
OLOMOUC - Na Moravě vrcholí přípravy na koncert fenomenálního španělského kytaristy a skladatele.

Paco de Lucia foto: Colores flamencos

Paco de Lucia bude na konci července jednou z hlavních hvězd pátého ročníku festivalu Colores flamencos v Olomouci. Se svou sedmičlennou doprovodnou skupinou vystoupí na Horním náměstí. Pro účely koncertu se mezi Sloupem Nejsvětější Trojice a Arionovou kašnou postaví hlediště s tribunami pro 3000 lidí. Pódium ozdobí šest vzrostlých palem. ČTK to řekl ředitel festivalu Viktor Šebesta.

Zájem o lístky je podle pořadatelů značný. "V současné době máme prodáno 65 procent vstupenek, v každé zóně jsou však ještě volná místa," uvedl Šebesta. Přípravy koncertu zabraly více než rok. Jen dolaďování detailů smlouvy trvalo téměř dva měsíce. "Bez pojistky na milion euro by nebylo možné smlouvu podepsat, pokrývá všechna i nemožná rizika, která mohou být s koncertem v Olomouci spojena," doplnil ředitel festivalu.

Koncert budou snímat čtyři kamery, které divákům unikátní hudební zážitek přenesou prostřednictvím obrazovky velikosti třípatrového domu. "Velkolepé hudební zážitky pod širým nebem se u nás stávají tradicí. Čeká nás další událost světové úrovně. Loni v létě vystoupil v Olomouci tenorista José Cura, nyní Paco de Lucía, jednička světové flamenkové kytary posledních několika desetiletí. Pro mě se jeho koncertem v Olomouci splní něco jako osobní sen," uvedl primátor města Martin Novotný.

Od hudby k módě a gastronomii

K ozvučení galakoncertu světové hvězdy na aparátu, který bude přenášet zvuk v Olomouci, mají certifikát jen čtyři lidé v Evropě. Vysoké nároky byly ze strany managementu kladeny i na ubytování a stravování: kytarista s doprovodem nakonec najde zázemí v hotelu NH Olomouc Congress.

Pátý ročník festivalu Colores flamencos nabídne divákům kromě galakoncertu také tradiční flamencovou fiestu s módní přehlídkou, která se uskuteční 27. července, opět na Horním náměstí. Tentýž večer se představí v Jazz Tibet Clubu španělská tanečnice a choreografka Virginia Delgado s projektem Con Cierto Flamenco.

Na nedělní podvečer 28. července je připraven vokální recitál kytaristy a skladatele Petra Víta a sólistky Janáčkovy opery Národního divadla Brno Andrey Priechodské - Široké.

Příznivci španělské kinematografie mohou od čtvrtka 25. července navštívit přehlídku španělských filmů v kině Metropol, která je zdarma. Španělskou kuchyni předvedou Dny španělské gastronomie.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.