Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

PÍSEŇ V HLAVĚ: Zapomenutý písničkář jako inspirace bratří Coenů

Kultura

Film bratří Coenů V nitru Llewyna Davise vypráví příběh folkového muzikanta, snažícího se počátkem šedesátých let prorazit na newyorské klubové scéně. Hrdina trochu připomíná Dylana, jehož prastará písnička Farewell se tu dočkala nenápadného zmrtvýchvstání, a trochu věčného tuláka Ramblin’ Jacka Elliotta. Za jeden z přímých zdrojů však tvůrci označili paměti kytaristy a zpěváka Davea Van Ronka, jemuž se ne náhodou přezdívalo starosta MacDougal Street.

Dave Van Ronk foto: © Prestige Records.

Mnozí recenzenti aktuálního coenovského snímku se tváří, že Dave byl jakousi obskurní postavičkou odsouzenou k tlení na smetišti dějin. Většina z nich o něm zřejmě nikdy neslyšela. Kdybychom se však zeptali Joan Baezové, Donovana či jiných postav folkového hnutí, všichni by nás poučili o tomtéž: že Dave Van Ronk byl dobrou duší bohémské čtvrti Greenwich Village, vstřícným hostitelem a trpělivým mentorem, bez kterého by to měli všichni začínající přivandrovalci s kytarou (v čele s mladičkým Bobbym Dylanem) ve velkoměstě dost těžké.

Irčan s plnovousem a jeho unavené blues

Bývalý mariňák s impozantním plnovousem, jenž z něj už v pětadvaceti dělal starého chlapa, natočil přes dvacet elpíček. Jedno se jmenovalo Inside Dave Van Ronk – odtud název nového filmu. Výtečný instrumentalista spojoval nastupující generaci angažovaných písničkářů s náročnějšími styly předchozích dekád. Skvěle uměl ragtime, a když svým unaveným hlasem zpíval nějaké to předválečné blues, měli jste pocit, že slyšíte černocha z mississippské hráze, i když to byl jen bílý Irčan z Brooklynu.

Oscar Isaac v hlavní toli filmu bratří Coenů V nitru Llewyna Davise.

Na závěr LP desky Just Dave Van Ronk z roku 1964 si přichystal své parádní číslo: baladu The House Of The Rising Sun. Přišel však s křížkem po funuse. Předešel ho žák Dylan i britská rocková kapela Animals, jejíž ikonická verze Domu U Vycházejícího slunce spatřila světlo světa jen pár měsíců před zmíněným Ronkovým albem. Co bylo Daveovi platné, že písničku v New Yorku proslavil právě on. Poté, co mu ji vyfoukli, musel se jí na koncertech vzdát. Každý myslel, že se snaží napodobovat mladší kolegy…

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...