Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na unikátní filmové rozhovory se Stinglem, Sedláčkem i Benem Aaronovitchem

Kultura

  11:29
Jak vydržet v dlouhodobém vztahu, jak žít s párkem šimpanzů i jak vypadá válka z první linie, se můžete dozvědět v unikátním projektu Voices of Meltingpot, který zaznamenal soubor osmnácti filmových zpovědí z loňského mezinárodního fóra Meltingpot v Ostravě.

Mezinárodní fórum Meltingpot foto: Mezinárodní fórum Meltingpot

Mluvčí se postavili před speciálně upravenou kameru a formou rozhovoru zaznamenaly část ze svých osobních příběhů, myšlenek a zkušeností. 

Dalšími osobnostmi projektu jsou například Ben Aaronovitch, autor série městských fantasy z Londýna, Karima Bennoune, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí, Mark Gungor, legendární popularizátor manželství, Sugata Mitra, indický informatik a autor proslulého experimentu Hole-in-the-Wall, česko-americký ekonom Milan Zelený, Dan Millman, autor románu Cesta pokojného bojovníka, kněz Zbigniew Jan Czendlik, profesor historie Igor Lukeš, nebo Ben C. Solomon, válečný zpravodaj New York Times a držitel Pulitzerovy ceny.

Všechny rozhovory jsou zdarma přístupné na webu https://www.meltingpotforum.com/cs/voicesofmeltingpot

“Projektem Voices of Meltingpot chceme zprostředkovat setkání s osobnostmi fóra i těm zájemcům, kteří se na jednotlivé diskuse nedostali nebo kteří nemohli do Ostravy přijet. Chceme navždy uchovat inspiraci a energii, která z těchto významných a vlivných osobností u nás na fóru vyzařovala a kterou dokázali předat všem divákům na místě,” vysvětluje zakladatelka a ředitelka fóra Meltingpot Zlata Holušová. 

Mark Gungor tak například ve svém rozhovoru poodhalí tajemství k lepším vztahům a ke šťastnému, dlouholetému manželství. Karl Ammann vypráví, jaké je žít s párem šimpanzů a proč je nutné bojovat za kritický stav africké divočiny. Ben C. Solomon prozradí, jak vypadá válka v první linii, jak moc se liší od našich představ a proč on sám tolik riskuje. Karima Bennoune nabídne netradiční pohled na boj proti islámskému fundamentalismu a na snahy lidí, kteří se nenechali umlčet. Dan Millman vysvětluje, jak se vyrovnat se stresem a proč je v životě důležité poddat se okamžiku.

Rozhovory během fóra Meltingpot vedli reportér Tomáš Etzler a moderátorka Veronika Poláčková, režie se ujal Robin Kašpařík, který točil speciální filmovou technikou. „Chtěl jsem, aby diváci videí měli dojem, že osobnosti mluví přímo k nim. K tomu je nutný přímý oční kontakt. Ten by se ale při běžném způsobu natáčení vytratil, protože klasicky se zpovídaný člověk dívá na moderátorku a kamera ho snímá ze strany. Řešení jsem našel v americké technologii, kterou vynalezl dokumentarista Errol Morris,“ vysvětluje režisér Robin Kašpařík.

Společně s francouzským kameramanem Nicolasem Bordierem proto před kameru nainstalovali monitor a polopropustná zrcadla, takže zpovídané osobnosti hleděly do objektivu kamery, ale místo něj viděly odraz monitoru s moderátorkou, která jim kladla otázky. Kamera natáčela skrze tato polopropustná zrcadla a osobnosti tak mluví přímo k divákům. Vzniká tak mnohem osobnější a intenzivnější dojem.

Voices of Meltingpot - 18 vybraných hostů Meltingpot 2017

Ben Aaronovitch, spisovatel, televizní scenárista a autor série městských fantasy z Londýna

Karl Ammann, fotograf, ochránce přírody a odborníka na ilegální obchod s divokými zvířaty

Karima Bennoune, profesorka mezinárodního práva, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí

Amitava Bhattacharya, ředitel festivalu v Kalkatě, sociální podnikatel a podporovatel indické kultury

Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz

Bessie Du, novinářka a expertka na problematiku Číny

Mark Gungor, evangelický pastor, mezinárodně uznávaný motivační řečník a spisovatel

Mike Chinoy, mediální stratég a dlouholetý zpravodaj CNN

Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů

Dan Millman, lektor osobního rozvoje a autor románu Cesta pokojného bojovníka

Sugata Mitra, indický informatik a vědec zabývající se vzděláváním

Loten Namling, zpěvák tradiční tibetské hudby

Arkady Ostrovsky, novinář, specialista na Rusko a východní Evropu

Daniel Sonic Rojas, originální pohybový umělec

Ben C. Solomon, novinář a video-dokumentarista, zahraniční zpravodaj New York Times

Tomáš Sedláček, ekonom a filozof

Miloslav Stingl, cestovatel, etnograf a spisovatel

Milan Zelený, ekonom

Další ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot proběhne od 18. do 21. července 2018 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Více informací najdete na https://www.meltingpotforum.com/cs

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...