Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Příběh, ze kterého mrazí. Minisérie Unorthodox vypráví o útěku před vírou

Minisérie Unorthodox (2020). foto: NETFLIX

BERLIN - Když ortodoxní židovka odmítne svatbu, nezbývá ji jiná možnost, než utéct a začít život v jiné zemi. Kontroverzní čtyřdílná minisérie Unorthodox (Neortodoxní) se stala hitem.
  15:00

Devatenáctiletá židovka Esty (Shira Haasová) patřila celý svůj život k chasidské dynastii Satmar, složené především z potomků maďarských a rumunských židů. Když je však nátlakem nucena do svatby, rozhodne se dívka vzít život do vlastních rukou. Oholí si hlavu a odcestuje najít svou odcizenou matku přímo do srdce Evropy - německé metropole Berlín. Satmarové se ale dozví, že je Etsy těhotná a vyšlou jejího nastávajícího manžela Yankyho (Amit Rahav), aby dívku přivedl zpět. 

Minisérie Unorthodox (2020).
Minisérie Unorthodox (2020).

Minisérie vznikla na motivy autentického knižního bestselleru Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots (Neortodoxní: Mé skandální odmítnutí chasídských kořenů) spisovatelky Deborah Feldmanové. Kniha česky zatím nevyšla. 

Za seriálem stojí německá režisérka Maria Schraderová (V temnotě, Země sněhu). V dalších rolích diváci mohou vidět Jeff Wilbusche, Aarona Altarase, Tamara Amit-Josepha, Ronitu Asheriovou, Dinu Doronovou, Azize Dyaba, Davida Mandelbauma, Deliu Mayerovou, Felix Mayra nebo Alexe Reida. 

Seriál je kritiky oceňován i díky tomu, že zachovává jazykovou věrnost. Protagonisté střídají jidiš a němčinu. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...