Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Princ měl zřejmě nechat Růženku zhebnout, kritizuje cenzuru klasických pohádek autor sbírky Princ Gayaya

Kultura

  5:00
PRAHA - Spisovatel Bohuslav Vaněk Úvalský (1970) zazářil na přelomu tisíciletí humoristickými romány Poslední bourbon, Zabrisky a Brambora byla pomeranč mého dětství. Pak na pár let zmizel z dohledu. Teď je zpět s ostře parodickým titulem Princ Gayaya, sbírkou „nových národních 5G pohádek“.

Revize. Jakmile se v pohádce objeví klasická rodina či bílý chlap, začíná křížové tažení, myslí si B. V. Úvalský. foto: BVÚ

LN: Co je špatně s národními pohádkami?
My. Začali jsme s nimi bojovat. Víme všechno líp než předci, po staletích těžce vydobývané zkušenosti házíme rovnou do koše. Úplně jsme zblbli. Tedy někteří z nás.

LN: Pohádky dostávaly na frak i za minulého režimu. Co je dneska jinak?
Likvidace nejde z pozice režimu, ale od konkrétních nátlakových skupin. K tomu se přidávají různí chytráci, nejlépe ti bez jakéhokoli talentu. Cítí moc. Chtějí se zavděčit. A tak ve Španělsku přes dvě stě pohádek vymetli na jaře ze školní knihovny, v Británii se zas matky „proti všemu“ rozhodly zatočit se sexistickou Šípkovou Růženkou, u nás bijí na poplach ekonomové, protože pohádky kazí dětem ekonomické návyky…

LN: V čem spočívá ten sexismus?
Princ políbí Růženku, aniž by ji požádal o souhlas. Přitom ona je v mdlobách. Zřejmě ji měl nechat zhebnout. Hezké poselství.

LN: A ty ekonomicky špatné návyky?
Jeníček s Mařenkou loupou perníček. Tím pohádka nabádá k trestné činnosti. To jsem si nevymyslel. Tohle někdo myslí vážně. Tak jsem to celé přepsal. Přesně podle požadavků dneška.

LN: Je vůbec třeba pohádky přepisovat?
Myslíte ve vážné poloze? Ano, jasně. Pohádky nutně zastarávají. Jazykem i popisovanými ději. Každé umělecké dílo je třeba aktualizovat. Ale já mluvím o cenzuře.

LN: Které pohádky jsou na tom z dnešního pohledu nejhůř?
Ty, které definují tradiční hodnoty. Jak se tam objeví klasická rodina, úcta, nezištnost a bílý chlap, začíná křížové tažení. Steve McQueen by dneska neměl šanci. Víte, v čem je sexistická Červená Karkulka?

LN: Ne.
Já taky ne. Ale ve Španělsku ji zatípli taky. Asi kvůli vlkovi, který stále vyjíždí a zajíždí do křoví. Možná je to symbol penisu. Nikdy nevíte. Pro jistotu jsem z ní udělal Rudou Karkulku a nasadil jsem na ni hodný dron.

LN: A proč jste si vybral zrovna pohádky a ne třeba klasický román, drama, poezii?
To se dělá běžně, od nepaměti. Dumas, Shakespeare, Verne, dokonce i Bůh, který napsal Bibli, ti všichni recyklovali starší texty a legendy. Je to umělecká interpretace uměleckého díla. Já jsem třeba přepsal Čapkovu Bílou nemoc do dnešní doby. Vzal jsem Galéna a poslal ho i s jeho mravním poselstvím k nám, co to s ním udělá. Chtěl jsem otestovat limity nastavené Čapkem. A zíral Galén, zíral jsem já... Tohle je v pořádku, umění je dialog. Pokud ale mluvíte o cenzuře, co zpětně upravuje do dnešní korektní podoby klasické romány, které vychovaly předchozí generace, je to svinstvo. Už proto, že dotčení autoři se nemůžou bránit.

Viděl jsem několik skvělých Vandamů, říká spisovatel Rudiš. Jeho Národní třída zamíří do kin

LN: Knížku Princ Gayaya jste napsal v tradici českého humoru a satiry. Váš praděda Úvalský se prý přátelil s Jaroslavem Haškem. Je vám Hašek blízko?
On byl chytrý, odvážný autor. Takový, jaký tu dneska zatraceně chybí. Sestavil jsem a vydal svůj osobní výbor Haškových povídek – a přehodnotil jsem všechno. Žádný bohémský ochlasta obdařený talentem, ale naprosto moderní profesionál, který přesně ví, co dělá. Jeho myšlení, práce se slovem, výstavba gagu, nic z toho zde nemá obdoby. Ano, Jaroslav Hašek je mi velmi blízký.

LN: Může mít satira očistnou funkci?
Myslíte nápravu humorem? To není úkol satiry. Satira sama o sobě nemá za úkol nic napravit. To musejí lidé sami. Satira má za úkol vyhmátnout největší škůdce ve společnosti – a dát jim možnost, aby se dotčeným křikem sami znemožnili. Chytit je za jejich ješitnost, za jejich hloupost. Všimněte si, že největší hlupáci chtějí vždy pro sebe co nejvíc poct.

LN: To se od Haška nezměnilo.
Samozřejmě. Lidská hloupost je nekonečná. Ale dobré satiře jde o konkrétní blbce. A to jsou ti, kteří by druhým chtěli říkat, co si mají myslet. Dobrá satira musí tyhle nadřazené hlupáky hodit zpátky na naši úroveň. A tohle právě Hašek dělal. Proto ho vrchnost nenáviděla a lid ho miloval.

LN: Kdo další z českých spisovatelů vás baví?
Všichni, kteří jsou bezpečně mrtví nebo je jim devadesát.

LN: Konkrétně?
Třeba Kryl pro zralost a odvahu v devadesátkách, Čapek pro aktuálnost, Juráček pro svou chytrost a bolest, Breisky pro okouzlení… Zajímavých autorů tu bylo vždycky dost, ale bez odvahy pro mě talent ztrácí na ceně.

LN: Zazářil jste na přelomu tisíciletí. Psalo se o vás jako o „novém Vieweghovi“. Pak se po vás slehla zem. V knize Jak nevydat bestseller uvádíte, že za to může i „výsměšná náhoda“. O co šlo?
Prostě jsem si moc otvíral pusu. Při první příležitosti mě vyhodili z kola ven. Náhody i konkrétní lidi. Francouzský režisér a milenec Jeana Maraise Jean Cocteau tomu říkal „rovnost po francouzsku“: Postavíte všechny do řady a kdo přečuhuje, tomu odseknete hlavu.

LN: Jak se na tom podílely ty „výsměšné náhody“?
Fatálně. Náklady mých knížek ničily tiskárny, kradly je distribuce, jiné zkrachovaly hned po vydání a náklad v nich zahučel, padaly mi záložní harddisky, hroutily se počítače, přicházel jsem o peníze… Když kolem mě začali umírat lidi, kteří mi s knížkami pomáhali, stopnul jsem to. Celé to popisuju v Bestselleru a je to dost šťavnaté čtení. Dneska si knížky prodávám sám přes svůj web, tisknu je po stokusových nákladech a jsem hodný jako Alík. Sám víte, že i tenhle rozhovor byl jen náhoda.

LN: Náhoda nenáhoda, píše vám to báječně. Můžou za to i Nusle, kde žijete?
Ano. Mám je rád. I když šílená stařena s plácačkou na mouchy, která dole na Synkáči plácala řidičům tramvají do čelních skel, už zmizela, i když zmizel i ten Hašek, který sem chodil na pivo k Bansethům, ještě pořád v Nuslích narazíte na zbytky světa, který stál za to. A ten mi berou. A není moc bezpečné brát chlapovi z Nuslí svět, který má rád. Může se o něj taky začít rvát.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...