Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Engliš aneb Nadosobně. Na šestinásobného ministra financí by se nemělo zapomínat

Kultura

  16:00
PRAHA - Karel Engliš – znáte? Redakce Lidovek sídlí dneska v ulici právě jeho jména. Co dál ale o něm víme? Proč jeho život a dílo připomínat? Možná pomůžou sebrané spisy. První svazek právě vyšel. Jmenuje se Vzpomínky na T. G. Masaryka.

Kdo byl Karel Engliš? Architekt financování první republiky, šestinásobný ministr financí, guvernér Národní banky a také autor vzpomínek na T. G. M. foto: ČTK

Je to šikovný tah: přes Masaryka k Englišovi. Ten vliv ale neproudil jedním směrem. Engliš (1880–1961) byl důležitá figura: architekt financování první republiky, šestinásobný ministr financí, později guvernér Národní banky československé. Navíc v devatenáctém roce spoluzaložil Masarykovu univerzitu v Brně a stal se jejím prvním rektorem; po druhé válce pak tutéž funkci zopakoval na Karlově univerzitě v Praze. A hleděl si i kulturních velikánů: byl to on, kdo v říjnu 1938 inicioval převoz Máchových ostatků z Litoměřic do Prahy.

Engliš sice pěje na Masaryka chválu, někdy až nekritickou, mluví o něm jako o „bohu“ a „prorokovi“, což příliš nekoresponduje s jeho jinak střízlivým a věcným stylem, ale skrz citace z Masarykových dopisů jasně prosvítá i druhá strana mince: TGM si Karla Engliše vážil, věřil mu, spoléhal na něj („měl mě rád“); věděl, že náležitá správa financí zaručí funkční hospodářství, a tím i pevný stát.

A ještě jedno je z té útlé knížky patrné: Englišovi šlo vždycky o věc, mocenské hry a všelijaké ty trapné tahanice na bázi subjektivních lásek a nenávistí nepěstoval; když byl do nějaké vtažen, radši podal demisi. Možná i proto byl Masarykovi sympatický: že i ve funkci zůstával člověkem. Možná proto šel po osmačtyřicátém rychle ze scény. Zdejší stalinisté ho s gustem šikanovali celá 50. léta: vyhnali ho z Prahy, vykázali jeho dílo z knihoven, kradli mu z důchodu, buzerovali ho domovními prohlídkami. To jim šlo jako vždycky skvěle. Na rozdíl od toho typu nadosobní práce, kterou pěstoval Karel Engliš.

Takže proč jeho život a dílo připomínat? Odpověď nemůže být jednodušší: Aby se nezapomnělo.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....