Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Ředitel Ivan Morávek chce Národní galerii zbavit politické kauzy a uspořit letos 30 milionů

Kultura

  11:44
PRAHA - Pověřený ředitel Národní galerie Praha (NGP) Ivan Morávek považuje kauzu odvolaného ředitele Jiřího Fajta za politickou, podle něho by se neměla spojovat s fungováním a dalším směřováním NGP. Řekl to dnes na své první tiskové konferenci od 18. dubna, kdy byl po Fajtově odvolání jejím vedením pověřen.

Pověřený generální ředitel Národní galerie Praha (NGP) Ivan Morávek. foto: ČTK

Morávek řekl, že si na začátku svého mandátu dal za úkol galerii hospodářsky a personálně stabilizovat. Na základě interního auditu podle něj NGP chybí pro letošní rok v rozpočtu 30 milionů korun jako rozdíl mezi závazky a reálnými zdroji. Galerie proto bude muset snižovat náklady, pro což je prostor, řekl.

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk.
Bývalý ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt (vlevo) a pověřený ředitel...

Jeden z největších sochařů historie. Národní galerie dá 12 milionů za výstavu Giacomettiho

„Zásadním problémem mého předchůdce bylo, že nevytvořil strukturu řízení instituce, a to nejen ekonomicko-finanční, ale i směrem k produkci jednotlivých výstavních projektů,“ řekl Morávek. Příkladem toho a zároveň jediným projektem, který se oproti plánům neuskuteční, byla výstava indického pokladu. Fajt ji prezentoval při představení výstavního plánu na letošní rok, podle Morávka ale nebyla „zasmluvněna“, tudíž se neruší. Výstavní program pro letošní rok se podle Morávka dodrží, jen výstava výtvarníka Milana Grygara se posune na příští rok.

Jednou z možných cest k úsporám je podle Morávka projít výstavní plán položku po položce a tam hledat úspory. Druhým krokem je eliminace externích smluv tam, kde NGP stačí vlastními silami, a třetím maximální využití potenciálu galerie. Tam vidí možné zdroje zejména ve dvou letošních výstavních highlightech - výstavě impresionistů a výstavě sochaře Alberta Giacomettiho.

„Mám-li se vyjádřit k veřejnosprávní kontrole MK ČR, jednalo se v první řadě o kontrolní zjištění týkající se dodržování zákonů a pravidel rozpočtové kázně ze strany vedení NGP a vyvození souvisejících právních důsledků - tedy témat, která bezprostředně nesouvisejí s institucí jako takovou,“ komentoval Morávek kontrolu, jejíž výsledky uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) jako hlavní důvod Fajtova odvolání.

Odvolání Fajta vyvolalo protesty v umělecké obci a nesouhlas opozice. Ministr Staněk kvůli tomu podal rezignaci, prezident Miloš Zeman ji ale zatím nepřijal. O Staňkovo odvolání pak prezidenta na přání koaliční sociální demokracie požádal premiér Andrej Babiš (ANO).

Autor: