Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Rolling Stones odehráli koncert v pražských Letňanech, podle odhadů přilákala kapela 50 000 lidí

Kultura

  23:33
PRAHA - V areálu v pražských Letňanech zahráli rockoví Rolling Stones. Legendární kapela za jásotu tisíců fanoušků zahájila koncert písní Street Fighting Man, která je považována za jednu z jejich nejvíce politicky angažovaných skladeb. Zpěvák Mick Jagger se ve skladbě z alba Beggars Banquet z roku 1968 údajně nechal inspirovat pouličními demonstracemi přerůstajícími v násilí v Londýně a Paříži.

Zpěvák kapely Rolling Stones na koncertě v Letňanech. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Rolling Stones vydali tři desítky studiových desek. Jejich první album vyšlo v roce 1964, poslední z předloňského roku nese název Blue & Lonesome. Ve stejném roce zahráli pro půl milionu fanoušků v kubánské metropoli Havaně.

Hudební show po 18:00 zahájili švýcarští rockeři Gotthard, druhou předkapelou byl Pražský výběr. Skupina začala hrát kolem 19:45. Pražský výběr si stejně jako Gotthard vybrali samotní Rolling Stones. Na předchozích třech pražských koncertech Rolling Stones se v rolích předkapel z tuzemských skupin představili Vladimír Mišík s Etc...a skupiny Lucie a Olympic. „Je to velká čest a vyvrcholení naší hudební dráhy, nikdy bychom tomu nevěřili, že se to může stát,“ uvedl zpěvák a klávesista Michael Kocáb.

Fanynky legendární britské skupiny Rolling Stones na koncertě v Letňanech.

Pořadatelé koncertu odhadovali nejméně 50 000 diváků. Rolling Stones se po patnácti letech vrátili do Prahy, kde od roku 1990 vystoupili popáté. Naposledy v Česku zahráli v roce 2007 v Brně.

Praha čeká nápor fanoušků Rolling Stones. Pozor na uzavírky, kolony a deštníky

Na středeční koncert, který byl součástí turné No Filter Tour, přijeli do Letňan kromě těch českých i fanoušci z různých koutů Evropy. „Tohle je můj 28. koncert Rolling Stones,“ řekl postarší divák z Nizozemska, který byl v areálu letňanského letiště mezi prvními. Na pražský koncert se vypravil se svým synem, přičemž letos už skupinu kolem zpěváka Micka Jaggera uvidí počtvrté.

Fanynka s čipovým páskem, který ji opravňuje ke vstupu na koncert.
Skalní fanoušek Rolling Stones.

Zhruba od čtvrté hodiny odpoledne už ke vstupu do dějiště koncertu od konečné metra C proudily lidé prakticky bez ustání. Fronty se však u bezpečnostních kontrol tvořily jen minimálně.

Koncert britských rockových legend přitáhl do Prahy i fanoušky ze zámoří. „Byl jsem na koncertě v roce 2006, když přijeli (Rolling Stones) do Argentiny, a pak ještě v roce 2016, teď jdu potřetí,“ řekl šestadvacetiletý návštěvník z Buenos Aires oblečený v dresu fotbalové hvězdy Lionela Messiho. Do Prahy přijel z Ruska, kam jel na fotbalový šampionát, a v davu příchozích nebyl jediným zástupcem své země.

Dvojice Italů zase uvedla, že doma v regionu Apulie zavřeli svoji restauraci jenom kvůli tomu, aby si mohli naživo vyslechnout své oblíbené hity. Publikum v Letňanech zároveň není pestré jen národnostně, ale i věkem diváků, a zastoupení v něm mají takřka všechny věkové kategorie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!