Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Rusnok přišel zahájit sezonu v Národním. Dorazil i Balvín

Kultura

  12:45
PRAHA - Premiér v demisi Jiří Rusnok a nový ředitel Národního divadla Jan Burian dnes v Praze slavnostně zahájili 131. divadelní sezonu v Národním divadle. Podívat se přišel i ministr kultury v demisi Jiří Balvín, kvůli kterému nová sezona v Národním málem nezačala.

Ministr kultury v demisi Jiří Balvín na slavnostním zahájení nové sezony Národního divadla foto: MAFRA - Tomáš Krist

Začátek nové sezony v ND předznamenaly bouřlivé události kolem první české scény. První srpnový den, kdy se Burian ujal funkce, jej odvolal nový ministr kultury v úřednickém kabinetu Jiří Balvín. Vysloužil si za to kritiku a premiér Rusnok Balvínovi nařídil vrátit Buriana do funkce, což se druhý den stalo. "Okolnosti startu sezony mě bolí, jako ekonom a manažer jsem zvyklý korigovat rozhodnutí svá i svých spolupracovníků," podotkl Rusnok, který byl prvním premiérem asistujícím u zahájení nové sezony ND.

Ředitel ND Jan Burian a premiér v demisi Jiří Rusnok zahajují novou sezonu Národního divadla

Na protest proti způsobu odvolání ředitele dala téměř polovinu souboru včetně uměleckých vedoucích výpověď. Burian se s většinou umělců později dohodl, že vzali výpověď zpět.

Výbušný audit

Pozornost vyvolaly také výsledky auditu, který si Burian nechal udělat před svým nástupem. Zpráva o zjištění stavu v ND uvádí pochybení v oblasti veřejných zakázek a odměňování zaměstnanců. Účetnictví ND nyní prověřuje finanční úřad, ten může divadlu dopočítat neodvedené daně až šest let zpátky. Burian zdůrazňuje, že nemá v úmyslu kriminalizovat své předchůdce Jiřího Srstku a Ondřeje Černého, ale chce sladit dosavadní praxi s platnými zákony. Oba bývalí ředitelé ND se závěry auditu nesouhlasí.

"Kombinace pracovního poměru a plateb podle autorského zákona je nade vší pochybnost protiprávní. Legislativa se od 90. let změnila a celá věc nemá nic společného s takzvaným autorským zákonem. Národní divadlo buď zaspalo, nebo jeho vedení nemělo dobré rádce," dodal Burian.

O osudu opery rozhodne příští vláda

O osudu opery Národního divadla v Praze, jejíž transformace byla zahájena loni v lednu, rozhodne příští vláda. Na slavnostním zahájení sezony to řekl předseda vlády Jiří Rusnok. O přeměně pražské operní scény, která vyvolala mnoho protestů zaměstnanců bývalé Státní opery Praha a části odborné veřejnosti, rozhodlo ministerstvo kultury pod vedením Jiřího Bessera (TOP 09/STAN).

"Řešíme něco, co nadrobili jiní. Domluvili jsme se, že v rámci svazku Národního divadla budou pokračovat dvě opery a na další rozhodnutí je čas. Musíme získat dostatek dat a je to určitě otázka pro příští vládu. Navíc to není nic, co by mohl rozhodovat ředitel divadla, za počet oper v Praze i jinde odpovídá stát," řekl novinářům nový ředitel ND Jan Burian. Dodal, že v tuto chvíli se nelze vracet do do by před transformací, protože by to způsobilo ještě větší chaos než uskutečněná fúze.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...