Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Samé prázdné stránky. V Itálii prodejům kraluje kniha zesměšňující Mattea Salviniho

Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, v italském Senátu před hlasováním ohledně vydání Salviniho k soudnímu procesu kvůli tomu, že nepovolil okamžité vylodění migrantů foto: Reuters

ŘÍM - „Proč si Salvini zaslouží důvěru, respekt a obdiv“ - kniha s tímto titulem je na špičkách prodejů v Itálii, což by mělo být lichotivé pro vůdce opoziční krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho, nebýt toho, že bestseller se skládá výlučně z nepopsaných listů, píše agentura AFP. U díla se dopočítala celkem 110 prázdných stránek.
  9:45

Útlá knížka seriózního vzhledu s černou obálkou, podepsaná jistým „Alexem Greenem, politickým analytikem“, byla vydaná loni v únoru. Prodává se za 6,99 eura (asi 185 Kč). Na italském webu internetového gigantu Amazon se v pátek dostala na špičku prodejů. Na obálce nechybí ani pětice hvězdiček od pomyslných recenzentů i s citátem v uvozovkách, který charakterizuje dílo jako „příjemně upřímné“.

Salviniho přišly podpořit stovky lidí.
Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, v italském Senátu...

Pravé překvapení ale nastane až po otevření knížky, která sestává jen z prázdných stránek. „Asi nemůže být výmluvnější poselství, humorně reagující na bombastický název knihy na obálce,“ poznamenala AFP.

Ve stejném duchu se nese i popis díla od jeho autora na Amazonu: „Tato kniha je plná prázdných stránek. I přes roky výzkumu jsme nenašli k tomuto tématu nic, co by se dalo říci, takže neváhejte použít tuto knihu ke psaní poznámek“.

Amazon upřesňuje, že „Alex Green je pseudonym autora, který se snaží vnést do života trochu humoru, zejména v této těžké době“.

Sedmačtyřicetiletý Matteo Salvini je nesporným vůdcem největší strany v zemi. Proslul svými kontroverzními prohlášeními, zejména o migraci. Tento odpůrce Evropské unie, kterému svou podporu vyjádřil americký prezident Donald Trump, byl od června 2018 do září 2019 místopředsedou italské vlády a ministrem vnitra v první vládě premiéra Giuseppeho Conteho, připomněla AFP.

Kniha Proč si Salvini zaslouží důvěru, respekt a obdiv.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!