Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sbírka Grammy a čtyřicet let spolu. Do Prahy míří Manhattan Transfer

Kultura

  14:00
PRAHA - Světoznámá čtyřčlenná vokální skupina, která byla založená v roce 1969 v New Yorku a proslavila ji nejen brilantní interpretace jazzových a swingových písní, ale i nezaměnitelné charisma, vystoupí v neděli 24. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny.

The Manhattan Transfer foto: Reprofoto

Vokální kvartet, který vystupuje s vlastním instrumentálním doprovodem, působí na hudební scéně již 43 let. V roce 1998 byl uveden do Síně slávy a je držitelem řady prestižních ocenění včetně Grammy Award za nejlepší vokální skupinu v kategoriích pop i jazz i za nejlepší vokální aranžmá. V ČR se poprvé představili v roce 2007.

Původní formaci Manhattan Transfer tvořili Tim Hauser, Erin Dickins, Marty Nelson a Pat Rosalia. Součástí týmu se stal také Gene Pistilli, který pro skupinu skládal a nahrával s nimi. Své první album Jukin´ vydali v roce 1971. V roce 1973 dochází k obměně sestavy a skupina dále působí ve složení Tim Hauser, Alan Paul, Janis Siegel a Laurel Massé. V tomto období, zejména po svém vystoupení v klubu Max´s Kansas City, získávají velkou popularitu.

S deskou The Manhattan Transfer spatřil světlo světa první úspěšný singl "Operator" a velkým hitem se stala píseň "Chanson D´Amour", která obsadila první místo v Británii a Austrálii v roce 1977. Následující živé album The Manhattan Transfer Live se umístilo v top 5 britského žebříčku.

V 80. letech sbírala skupina jednu Grammy za druhou

Bodies and Souls - 1 x Grammy (píseň Why Not!), Bop Doo-Wopp - 1 x Grammy (hit Route 66), Vocalese – 12 nominací a 2 x cena Grammy a deska Brasil - 1x cena Grammy. V 90. letech pak Manhattan Transfer získávají svou desátou Grammy za píseň Sassy z alba The Offbeat of Avenues.

Diskografie Manhattan Transfer čítá téměř 30 nahrávek, z toho 17 studiových, 4 živé, 2 vánoční, 1 dětskou a 4 výběry. V roce 2009, kdy kapela oslavila 40 let své existence, vydala svou zatím poslední desku The Chick Corea Songbook. Album přináší interpretace skladeb tohoto legendárního klavíristy a skladatele a najdeme tu také píseň Free Samba, kterou speciálně pro tento projekt Chick Corea napsal.

Autor: