Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Hra o trůny je hlavně varováním před klimatickou změnou, prozradil Martin. Řešíme podle něj nepodstatné problémy

Kultura

  18:00
ZÁPADOZEMÍ - Hra o trůny není jen vyfabulovanou fantasy podívanou s draky, která dobývá monitory a televizní obrazovky. Spisovatel George R. R. Martin své dílo pojal i jako varování před klimatickou změnou. „Řešíme nepodstatné problémy,“ myslí si Martin.

Bílí chodci jsou pod vedením Nočního krále (uprostřed, Vladimír Furdík) hrozbou, která musí být za každou cenu zastavena. Vážnost této hrozby v poslední sérii potvrdili tím, když zabili a na svou stranu obrátili jednoho z draků Daenerys. S jeho pomocí udělali do mohutné ledové zdi, která chránila Západozemí po tisíce let, obrovskou díru. Právě teď proudí dovnitř a zabíjí vše, co jim stojí v cestě. foto: HBO

Spisovatel George RR Martin.

„Lidé ze Západozemí bojují své osobní bitvy za účelem získání moci nebo bohatství. Ty je zaměstnávají tak moc, že zcela ignorují přicházející zimu, která může zničit je i celý jejich svět. Myslím, že je to jasná paralela s tím, co se děje s naší planetou. Hádáme se kvůli problémům, které jsou důležité - zahraniční politika, domácí politika, občanská práva, sociální odpovědnost nebo sociální spravedlnost. Všechno je to důležité, to ano. Na ty hádky ale vynaložíme tolik energie, že ignorujeme hrozbu klimatické změny, která je, pokud je mi známo, potvrzená více než 99,9 procenty vědecké komunity,“  prohlásil Martin již minulý rok v rozhovoru pro New York Times.

Nejdříve přijde deprese, a pak si zazpíváme. Druhá epizoda Hry o trůny představila kandidáty na smrt

„Klimatická změna má opravdu sílu zničit náš svět. Zcela ji ignorujeme, zatímco se dohadujeme o příštích volbách nebo nezaměstnanosti. Třeba nezaměstnanost je samozřejmě důležitý problém. Všechno ostatní ale ztratí na důležitosti, pokud budeme mrtví a naše města budou pod vodou oceánů. Klimatická změna by tak měla být prioritou každého politika, který dohlédne dál, než jen k dalším volbám. Těch je ale bohužel velmi málo,“ uzavřel spisovatel.

Pan spisovatel

George R. R. Martin se narodil v roce 1948 v New Jersey a psát začal už jako dítě, kdy spolužákům prodával strašidelné povídky. Během studia žurnalistiky na vysoké škole v Illinois pokračoval s tvorbou krátkých příběhů. Je oblíbeným a hodně čteným autorem i mezi dalšími spisovateli, jeho knihy čte například Margaret Atwoodová nebo Neilem Gaimanem, který přiznal, že knihy od Martina čte od patnácti let.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...