Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Skupina Elán slaví 35 let. Do Česka míří s třemi koncerty

Kultura

  6:00
Novinky z připravovaného alba i hity jako Voda, čo ma drží nad vodou nebo Aj keď bez peňazí zazní už v pátek 17. října na koncertě v brněnské Kajot Areně. Druhou zastávkou českého turné Elánu bude 22. řijna Tipsport Arena v Praze, zakončení proběhne o dva dny později v ostravské ČEZ Areně.

Jožo Ráž, Vašo Patejdl a Jano Baláž. foto: Reprofoto

V Česku se uskuteční pouze tři výpravné koncerty, na nichž zazní playlist s největšími hity, které pomáhali sestavit i fanoušci. Kromě zakládající trojice členů - Jožo Ráž, Jano Baláž a Vašo Patejdl - a jejich doprovodu ve složení Lubo Horňák, Peter Fambauer a Boris Brno se skupina Elán na koncertech dočasně rozšíří o dechovou sekci. Tu budou tvořit Richard Šimurka (saxofon, flétna), Martin Haas (trombón) a Samo Šimek (trumpeta).

Elán, který letos slaví pětatřicet let profesionální hudební dráhy, totiž ve svých začátcích dechovu sekci používal a nyní se k tomu vrací. „Zazní tak možná i skladby, které skupina tři desítky let nehrála naživo. Na druhou stranu muzikanti zahrají i dvě nové skladby z připravovaného alba Živých nás nedostanú, které vychází na podzim,“ říká Nina Fialová z pořádající agentury Art-Ist Agency.

Jožo Ráž

Přestože vystoupení vycházejí z předloňského konceptu velmi úspěšného turné Elán Best Of, fanoušci uvidí zcela novou show a uslyší i obměněný repertoár. „Elán má totiž tolik hitů, že je na minulém turné nestihl zahrát,“ říká Vladimír Moško z manažerské agentury Elánu MC production. Změní se i design pódia a celý vizuál. Nové aranže bude skupina trénovat na čtrnáctidenním soustředění tak, aby vše dokonale sladila s vizuálními efekty a světlenou show, o níž se postará stopadesátičlenný tým. Ten bude techniku do hal v Praze, Brně a Ostravě převážet v šesti kamionech.

Do playtlistu muzikanti zařadí i skladby Voda, čo ma drží nad vodou či Aj keď bez peňazí, které získaly nejvyšší počet hlasů od fanoušků kapely.

Elán: Vašo Patejdl, Jožo Ráž a Jano Baláž

V Praze bude předkapelou Elánu umělcká skupina Čarovné ostrohy, která se řadí mezi umělce slovenského lidového umění a úspěšně vystupovala například v Los Angeles, Las Vegas, Londýně a Libanonu. V Brně a Ostravě bude předkapelou brněnská skupina Tibet, která se před Elánem ukázala už předloni.

Autor: