Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Šmoulinka v hidžábu? Postavy žen v kreslených filmech a seriálech ho musí mít, nařizuje nově Írán

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. foto: ČTK

ÍRÁN - Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí přikázal, že všechny postavy žen v kreslených filmech musí mít povinně hidžáb. To se týká i zahraničních děl uváděných v zemi. Podle aktivistů jde o toxický krok v zemi, která je represemi žen posedlá.
  5:00

Chameneího se na hidžáby v případě animovaných postaviček ptal prorežimní zpravodajská agentura Tasnim News Agency. Podle vůdcových slov to sice samo o sobě potřeba není, ale je to nezbytné z duchovního hlediska. Ačkoliv do větších podrobností nezabředl, vyjádřil své obavy z toho, že na animovaných seriálech a filmech vyrostou děvčata, jež budou hidžáb odmítat.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí
Ajatolláh Alí Chameneí, prezident Hasan Rúhání, nový velitel jednotek Kuds...

„Tohle není žádný vtip! Vůdce Íránské islámské republiky rozhodl, že i animované ženy budou muset nosit hidžáb,“ napsala na Twitter známá aktivistka Masih Alinejadová a spustila tím lavinu reakcí. „Jejich obsese ženskými vlasy a chlupy na čemkoliv je naprosto toxická. Tihle lidé vládnou Íránu,“ dodala. V komentářích pod virálním příspěvkem se ozývá převážně kritika Chameneího nařízení. 

Írán je znám svou velmi přísnou a nábožensky motivovanou cenzurou filmového průmyslu. Filmy a seriály mají například zapovězeno zobrazit milostné interakce mezi ženami a muži (o LGBT pochopitelně ani nemluvě) nebo rozebírat kontroverzní témata. Zcela zakázané jsou film, které „popírají hodnoty islámu“. 

Ačkoliv západní filmy s ženami bez hidžábu samy o sobě zakázané nejsou, konzervativní strany již dlouho volají po jejich omezení. Chameíniho nové nařízení je krok i tímto směrem.

Hidžáb je v zemi povinný pro ženy od roku 1979, kdy skončila takzvaná islámská revoluce. Jde o šátek, kterým si žena zakrývá krk, poprsí a vlasy. Například loni v říjnu byla v íránské městě Najafabad zatčena mladá žena jedoucí na kole bez hidžábu.