Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Svobodu si nezaslouží každý, vyhrajte knihu k filmu Amnestie

Kultura

  17:00
Do kin vstoupil česko-slovenský thriller Amnestie s Annou Geislerovou nebo Markem Vašutem v hlavních rolích. Příběh o manipulaci, násilí a zradě se odvíjí na pozadí rychlých změn v době sametové revoluce roce 1989 a vyvrcholí divokou vězeňskou vzpourou ve věznici pro nejtěžší případy v Leopoldově.

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek. foto: Bontonflim

Sametová revoluce v roce 1989 přinesla většině lidí svobodu, někomu ale přinesla i problémy, a někomu příležitost a kariéru. Z bývalých prominentů se stávají vězni, z bývalých disidentů a vězňů se přes noc stávají politici a lidé s vlivem. Už za socialismu se začíná odvíjet příběh, který revoluce zrychlí a který vyvrcholí během krvavých událostí největší vězeňské vzpoury u nás. 

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.
Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.

Rozsáhlé amnestie prezidenta Václava Havla ze zimy 1990 se řady těžkých zločinců v leopoldovské věznici netýkaly. Ti se proto vzbouřili a na téměř dva týdny celou věznici obsadili. Oblast věznice se změnila na válečnou zónu a ukončit ji musela až policie a speciální jednotky s využitím vojenské techniky. Nesmlouvavý a tvrdý zásah část veřejnosti ocenila, jiná část poukazovala na jeho přílišnou brutalitu.

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ říká k Amnestii režisér Jonáš Karásek.

Film se z části natáčel přímo v autentickém prostředí Leopoldova, stejně jako ve věznici v Mladé Boleslavi, točilo se i v Praze v Národním divadle nebo v bytě Václava Havla.

Vyhrajte knihu Amnestie, která na základě filmu vznikla a vychází spolu s filmem. A jak na to? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Který prezident vyhlásil Amnestie v roce 1990? Své odpovědi posílejte do neděle 24. listopadu. Ze správných vybereme vítěze. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!