Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Strach ze střelců. Americká kina nepouštějí na Jokera diváky v maskách a kostýmech

Tanec na schodech. Snímek Joker (2019). Režie: Todd Philips. foto: Vertical Entertainment

LOS ANGELES - Uvedení komiksového snímku Joker s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli provázejí v některých amerických kinech bezpečnostní opatření kvůli potenciálním střelcům. Provozovatelé kin například zakazují divákům vstup v kostýmech, protože by jiným návštěvníkům mohli způsobovat nepříjemné pocity. Snímek zamíří do českých kin 3. října.
  14:30

„Lidé v maskách, s namalovaným obličejem nebo v kostýmu nebudou vpuštěni na filmové projekce,“ píše na svých webových stránkách síť kin Landmark Theatres. Největší americká kinosíť AMC Theatres podle svého oficiálního prohlášení spolupracuje na ochraně kinosálů s policií. Kostýmy jsou v jejich kinech sice povolené, masky a barvy na tvářích už ale ne.

Joaquin Phoenix ve filmu Joker (vtipálek) od společnosti Warner Bros. Film by...
Záchvat v hromadné dopravě. Snímek Joker (2019). Režie: Todd Philips.

Vojenští experti ze základny v Oklahomě rozeslala majitelům kin zprávu o tom, že mají informace o možné hrozbě střelby. Tou měl na hrozit jeden z uživatelů neupřesněné diskuze na překryvných sítích, takzvaném dark webu. 

Joker

V roce 2012 zastřelil ve městě Aurora ve státě Colorado James Eagan Holmes dvanáct lidí. Dalších sedmdesát jich bylo zraněno střelbou nebo při útěku. Stalo se tak na půlnočním promítání filmu Temný rytíř povstal režiséra Christophera Nolana. Právě rodiny obětí před několika dny napsaly studiu Warner Bros., že odsuzují násilí střelnými zbraněmi, které se v Jokerovi vyskytuje. Zároveň požadovali, ať studio využije svého vlivu a pomůže prosadit zákon o omezení dostupnosti zbraní v USA. 

Společnost Warner Bros. v reakci na to mimo jiné uvedla, že v žádném případě neschvaluje jakékoli násilí ve filmu. Jejím záměrem také nebylo vytvořit z hlavní postavy hrdinu.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...