Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Strohá primářka nebo zpívající učitelka. Připomeňte si známé role Jiřiny Jiráskové

Kultura

  14:15
PRAHA - Česká divadelní a filmová herečka Jiřina Jirásková by ve středu 17. února oslavila kulaté 90. narozeniny. Připomeňte si ji se serverem Lidovky.cz jejími nejznámějšími rolemi.

Herečka Jiřina Jirásková foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Světáci (1969)
Role: Marcela

Parta dělníku si hraje na vysokou společnost, no prosím. To ale dost dobře zvládnou i ženy! Tři poněkud lehčí dívky v podání Jiřiny Jiráskové, Jiřiny Bohdalové a Ivy Janžurové v přestrojení za dámy z vysoké společnosti balamutí bohaté chlapy kvůli penězům. Když ale natrefí na předstírající dělníky, začnou se dít věci! 

Trilogie Slunce, seno... (1983, 1989 a 1991)
Role: Učitelka Václava Hubičková

V dnes již legendární komediální trilogii režiséra Zdeňka Trošky ztvárnila Jirásková roli svérázné učitelky Hubičkové, vždy připravené si zazpívat z okna.

Život na zámku (1995-1998)
Role: Babička

Úspěšný seriál České televize sledoval osudy rodiny Králových. Jirásková v něm ztvárnila roli neodolatelně upřímné matricharchy rodu, babičky Králové. 

Fany (1995)
Role: Primářka Venclovská

Titulní hrdinka, slaboduchá žena (Jiřina Bohdalová), se dostává do péče své velmi strohé a nepřístupné sestry primářky. Soužití obou žen zpočátku provázejí nesnáze, ale rodina je koneckonců vždy rodina...

Pojišťovna štěstí (2004-2010)
Role: Růžena Kekulová

Svérázná hospodyně Růžena Kekulová byla stálicí nováckého seriálu. Ten se pod taktovkou Jiřího Adamce nakonec dočkal pěti sérií. 

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...