Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Začal karlovarský festival, Travolta dostal Křišťálový glóbus

Kultura

  20:55aktualizováno  21:42
KARLOVY VARY - Na 230 filmů včetně krátkometrážních a dokumentárních uvede do 6. července 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Páteční zahajovací ceremoniál ve Velkém sále hotelu Thermal byl spojen s předáním Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky, který stojí v jeho čele už podvacáté, ho převzal americký herec a držitel dvou nominací na Oscara John Travolta.

John Travolta převzal Křišťálový glóbus foto: Dan Materna

Tradiční moderátor večera Marek Eben představil zaplněnému hledišti členy porot. Hlavní porotu vede polská režisérka světové pověsti a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Jejím zatím posledním projektem je minisérie Hořící keř věnovaná odkazu Jana Palacha. Domácím zástupcem je v této jury Ivo Andrle, který se od roku 1999 podílí na řízení kultovního pražského kina Aero.

Rozpočet zajistí sponzoři , ministerstvo, město a kraj

Loni zhlédlo festivalové snímky 121.000 diváků. I letos se bude promítat ve 14 sálech, 11 z nich je digitalizovaných. Rozpočet festivalu je aproximativní a činí v posledních letech 135 až 140 milionů korun. Sponzoři hradí dvě třetiny, zbytek zajistilo ministerstvo kultury s městem Karlovy Vary a krajem.

Tisíce lidí vítaly Travoltu

U červeného koberce před Thermalem očekávaly Travolu doslova tisíce lidí. Spousta z nich bude mít na páteční večer pěknou vzpomínku, neboť hollywoodský herec se vymanil organizátorům a více než deset minut si s nimi třásl rukama a nechal fotografovat. Tak vstřícné gesto se jen tak nevidí, shodli se pamětníci.

"Jsem hrdý být součástí skupiny těch, kteří tu byli oceněni. Řada z nich je mými přáteli, točili jsme spolu filmy. Děkuji vám za privilegium se k nim zařadit," řekl Travolta, když trofej převzal od Jiřího Bartošky. Diváci mu zatleskali vestoje.

Součástí zahajovacího ceremoniálu byli i handicapovaní

Zahajovací ceremoniál je neodmyslitelně spojen s pódiovou show bratrů Cabanových. Letos ji pojali v bílo-černé barvě. Na jeviště vjela ve svižném rytmu motivu z předehry k Rossiniho opeře Lazebník sevillský desítka skutečných vozíčkářů ve smokingu. Na pozadí filmových dotáček přibližujících různé formy pohybu předvedli akci až baletní, při níž jezdili i po ležaté osmičce promítané na pódium, která dominuje vizuálu letošního 48. ročníku. Závěr umocnily pyrotechnické efekty.

Moderátor Marek Eben zdůraznil, že málokterý festival je tak otevřen handicapovaným jako karlovarský; letos jich tu očekávají více než stovku - a je o ně postaráno. "I tato přehlídka byla kdysi handicapovaným děckem, se kterým si nikdo ze světa nechtěl hrát. Dnes drží kategorii 'A' a ti, kteří přebírají ceny, se rádi propůjčují k účinkování ve festivalové znělce," uvedl. Vzápětí to dokumentovala premiéra znělky, kterou natočili v Londýně s loňskou držitelkou Křišťálového glóbu Helen Mirrenovou režisér Martin Krejčí s kameramanem Štěpánem Kučerou.

Krejčí už má na kontě znělku s Jiřím Menzelem, Ivanem Zachariášem autorsky spolupracoval na těch s Milošem Formanem, Věrou Chytilovou, Dannym DeVitem a Harveyem Keitelem.

Zahajovacím filmem byla Pěna dní

Zahajovacím snímkem byl film Michela Gondryho Pěna dní, který režisér natočil podle románu Borise Viana a uvedl osobně. Původně ohlášená představitelka hlavní role Audrey Tautouová, kterou proslavila v roce 2001 Amélie z Montmartru oceněná právě ve Varech, účast odvolala. Těsně před odjezdem spadla z kola a zranila se. Pěna dní bude uvedena do českých kin 4. července.

V hledišti chyběl při dnešním zahájení i prezidentský pár. Podle mluvčí festivalu Uljany Donátové byl prezident na ceremoniál pozván, ale omluvil se z pracovních důvodů. Mezi hosty byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a končící ministryně kultury Alena Hanáková. Usedla tu i bývalá první dáma Livia Klausová s vnukem.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!