Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tvrdý vůdce, hodný strýček. Jak Hitler působil na Němce?

Kultura

  11:00
Berlínská výstava přiblíží, jak fungovala německá válečná propaganda a kult okolo nacistického vůdce.

Adolf Hitler foto: Reprofoto

Nová výstava Hitler a Němci by měla ukázat nacistického vůdce tak, jak chtěl být zobrazován německému národu. Výstava bude zahájena tento pátek v Německém historickém muzeu v Berlíně. Expozice chce návštěvníkům představit Adolfa Hitlera a jeho propracovanou image nacistického vůdce. Kurátorka Simona Erpelová výstavu rozdělila do osmi tematických částí. Od počátků Hitlerovy slávy přes vzestup nacistické strany až na pomyslný vrchol Hitlerovy moci. Na výstavě budou k vidění nejen exponáty s motivem vůdce, ale také historické filmy z období třetí říše. Nebude chybět ani známý Triumf vůle režisérky Leni Riefenstahlové. Hitler si od roku 1921 postupně získával obdiv publika na davových shromážděních. Obraz, který o sobě vytvářel, byl promyšlený do nejmenších detailů. Obklopil se lidmi, kteří mu napomáhali v tvorbě dokonalé image. Hlavním poradcem byl ministr propagandy Joseph Goebbels, ovšem i řada dalších expertů.

Jak Hilter působil na Němce  přiblíží berlínská výstava.
Pro zvětšení klikněte.


Berlínská výstava si navzdory lákavému tématu neklade za cíl skandalizovat Hitlera a jeho osobu bez kontextu. Jak vysvětluje Erpelová nebylo by možné samostatně vystavit předměty z Hitlerova soukromí, například jeho uniformu. Erpelová se obává, že takový exponát by se mohl stát fetišem pro příznivce Hitlerovy ideologie. Právě proto se kurátorka rozhodla zasadit jednotlivé prvky Hitlerovy propagandy do historických souvislostí. Součástí výstavy jsou také přednášky, projekce filmů a vědecká konference.

Nacistická propaganda byla různorodá - od novinových článků přes organizování výstav oslavujících ideál arijské krásy až po natáčení filmů, kde byl cíleně zobrazován kult osobnosti podle Hitlerova diktátu. Filmové týdeníky, které si nechal Hitler vytvářet na zakázku, informovaly o aktuálních událostech. Častým námětem byl právě vůdce, jak jedná se spolupracovníky o bitevních strategiích. Záběry kamerou ho zobrazují z nadhledu, tak aby vzbudil dojem, že má situaci pod kontrolou. Naopak při projevech byl Hitler snímán z podhledu, aby měl divák pocit pokory ke svému vládci.

Přehlídka. Hitler a Franco (vpravo) na snímku z roku 1940

Vůdce s dětmi
Okamžitě po dokončení byly týdeníky distribuovány do všech německých kin. Nebylo před nimi úniku, protože šly před každým filmem. Konaly se také speciální projekce, samozřejmě zdarma.

Dalším mocným médiem byla fotografie, především zpravodajská. Hitler byl jedním z politiků, kteří se nejčastěji nechali fotografovat s dětmi - jak drží v náručí "vzorovou árijskou" holčičku, jak objímá dva chlapce v bavorských krojích. Obraz státníka musel fungovat na všech frontách. Ukazovat tvrdého státníka i hodného strýčka, který má rád děti.

Nešlo však jen o prvoplánovou image. Děti na fotografiích měly také symbolizovat budoucnost. A ta musela být jasně spjatá s vůdcem, který ji zabezpečí pro všechny "vyvolené".

Jedním z častých "modelů", které Hitler objímal, byly také Goebbelsovy ratolesti. Houf šesti rozesmátých dětí okolo nacistického pohlavára jistě na snímcích budil dojem neformálního setkání v nedělním odpoledni.