Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V srpnu v Praze vystoupí Damien Rice, autor hitu z filmu Closer

Colours of Ostrava

  10:30
Irský písničkář Damien Rice přijede po třech letech do Česka. Zahraje 3. srpna pražském Divadle Archa, kde představí své zatím poslední album My Favourite Faded Fantasy z roku 2014. Rice, který u nás naposledy vystoupil na festivalu Colours of Ostrava, se celosvětově proslavil písní k filmu Closer - The Blower's Daughter.

Damien Rice foto: Reprofoto

„Jeho schopnost ovládnout obrovské jeviště hlavní scény i třicetitisícový dav byla neuvěřitelná. K neopakovatelnému momentu patřila i účast dívky z publika při skladbě Cheers Darlin ́. O to více se těšíme na jeho samostatný koncert v téměř klubovém intimním prostředí,” říká ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová, která za pozváním Damiena Rice do Prahy stojí.

Dublinský rodák v roce 1997 odešel od úspěšné irské kapely Juniper (později Bell X1) kvůli diktátu velkého vydavatelství, a na několik měsíců utekl farmařit do Toskánska. Nakonec se vrátil k hudbě a vydal dvě alba O (2002) a 9 (2006), na kterých se významně podílela asi největší Damienova hudební múza: dnes už také proslavená irská písničkářka Lisa Hannigan.

Letos třiačtyřicetiletý Damien Rice nikdy nezískal žádnou Grammy ani Mercury Prize, za to se jeho hořkosladké balady objevily v mnoha filmech i na televizní obrazovce. Píseň The Blower’s Daughter například určovala náladu slavného amerického filmu Closer (Na dotek), ale Rice zabodoval i v dalších: Vysvobození, Shrek, Reservation Road nebo V dobré společnosti. Podílel se i na hudbě k televizním seriálům: Dr. House, Lost, Chirurgové aj.

V posledních letech se také věnuje projektům na podporu ekologie a lidských práv: s Bonem, Bobem Geldofem, Angelique Kidjo a Vanessou Redgrave podpořil v květnu 2012 na dublinském koncertě Electric Burma celoživotní úsilí nositelky Nobelovy ceny míru Aung San Suu Kyi z Barmy. Ještě předtím během aukce na podporu zemětřesením zničeného Haiti zakoupil za půl milionu dolarů utržených v soutěži Factor X od Bona kytaru. Skladbami přispěl také na mnoho alb, jejichž zisky šly na podporu dobrých věcí: Songs For Tibet, Canciones de Cuna (Lullabies) nebo Raise Hope For Noc.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!