Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V zahradě Pražského hradu začínají Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti: Bouře foto: Shakespeare.cz

Letošní ročník Letních shakespearovských slavností dnes zahájí v Královské zahradě Pražského hradu premiéra hry Bouře v režii autorské dvojice Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR).
  12:00

V hlavních rolích inscenace se představí David Prachař, Josef Polášek, Marek Daniel, Eliška Křenková, Ondřej Malý, Zdeněk Piškula či Csongor Kassai. Slavnosti budou i v Brně, kde začnou 17. července, Ostravě (19. července) a v Bratislavě (5. července).

Intriky a pletichy. Cyril Drozda s Michalem Isteníkem.
Jan Tříska jako Král Lear.

Pořadatelé věří, že se Letní shakespearovské slavnosti odehrají v rozsahu, na který jsou diváci zvyklí, i když je budou i letos provázet zpřísněná hygienická opatření. Nyní se může akcí venku účastnit až 5 tisíc lidí. Uvnitř budov může být maximálně 2000 návštěvníků, přičemž kapacita může být naplněna nejvýše ze 75 procent.

V pražské premiéře se divákům 13. a 14. srpna představí slovenská inscenace největší milostné tragédie všech dob, Romeo a Júlia, kde hlavní role ztvární David Hartl a Mária Schumerová. Na programu slavností nebudou chybět ani Hamlet, Zimní pohádka, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy nebo Mnoho povyku pro nic. Další pražskou premiérou bude 29. července komedie Sen noci svatojánské v podání Prague Shakespeare Company v režii Guye Robertse v originálním znění s českými titulky.

Stovku divadelních představení loňských Letních shakespearovských slavnosti navštívilo zhruba 62 tisíc diváků. Bylo to výrazně méně než předloňských téměř 100 tisíc návštěvníků, pořadatelé loni akci kvůli pandemii covidu-19 zkrátili a nemohli připravit novou premiérovou inscenaci.