Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Vary lákají na mezinárodní hosty. Kromě Robbinse přijede třeba i Gilliam a Cousins

Kultura

  14:00
KARLOVY VARY/PRAHA - Vary ocení Tima Robbinse. Osobnostmi letošního ročníku filmového festivalu budou také Terry Gilliam, Rachel Shentonová nebo Mark Cousins. Známé je i kompletní složení odborné poroty.

Americký filmový režisér a výtvarník, známý pod jménem Terry Gilliam. foto: Vojtěch ŠeredaLidové noviny

Americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, který v roce 2004 získal Oscara za vedlejší roli ve filmu Tajemná řeka, bude hvězdou zahajovacího ceremoniálu karlovarského festivalu. Převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Tim Robbins se proslavil rovněž rolí bystrého odsouzence ve slavném a vysoce oceňovaném filmu režiséra Franka Darabonta Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994. Už o dva roky dříve získal Robbins cenu pro nejlepšího herce na festivalu v Cannes a Zlatý glóbus za titulní roli ve snímku Hráč. V téže době představil také svůj režijní debut, politickou satiru podle vlastního scénáře Bob Roberts. Jako režisér se Tim Robbins dočkal i oscarové nominace, přineslo mu ji drama Mrtvý muž přichází z roku 1995. Svou nominaci tehdy proměnila představitelka hlavní úlohy Susan Sarandonová.

Tajemná řeka nebo Hráč. Do Varů přijede americký držitel Oscara Tim Robbins

Během své bohaté herecké kariéry spolupracoval Tim Robbins například s Robertem Altmanem (mj. Prostřihy, 1993) nebo s bratry Coenovými (Záskok, 1994), Stephenem Frearsem (Všechny moje lásky, 2000) nebo Clintem Eastwoodem (Tajemná řeka, 2004). Na karlovarském festivalu představí Robbins své dva autorské filmy Bob Roberts a Kolébka ve větru a v sobotu 30. června osobně uvede v Letním kině snímek Vykoupení z věznice Shawshank. Navíc se Tim Robbins v Karlových Varech představí také jako hudebník na speciálním koncertě ve středu 4. července v Městském divadle s kapelou Tim Robbins and The Rogues Gallery Band.

Křišťálový glóbus si letos z Varů odveze také již dříve ohlášený Barry Levinson, režisér slavného filmu Rain Man. Ten svou cenu převezme na slavnostním zakončení festivalu. Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii převezme v průběhu přehlídky Jaromír Hanzlík.

Gilliamovy trampoty stále nekončí

Význačným hostem letošního festivalu bude též režisér Terry Gi liam, který do Varů přiveze svůj film Muž, který zabil Dona Quijota. Osudem těžce stíhaný snímek, na němž režisér pracoval přes čtvrtstoletí, měl premiéru na letošním festivalu v Cannes. Promítal se tam až po napínavém soudním verdiktu, jenž tehdy nedal za pravdu producentovi Paulu Brancovi, který si nárokuje práva k filmu. Minulý týden ovšem odvolací soud v Paříži naopak rozhodl v Gilliamův neprospěch a snímek se ocitl v nezáviděníhodné pozici nelegálně vyrobeného produktu. Podle vedení karlovarského festivalu by ovšem rozhodnutí francouzského soudu nemělo ohrozit české uvedení filmu ani účast režiséra Terryho Gilliama na přehlídce.

Mezi nově ohlášené hosty festivalu patří také irsko-skotský filmař a spisovatel Mark Cousins, který zasedne v hlavní porotě. Jeho vášní je filmová historie, natočil například patnáctihodinový dokumentární snímek Příběh filmu: Odysea nebo nejnověji portrét slavného filmového vizionáře Oči Orsona Wellese, který se bude v Karlových Varech promítat.

Filmová přehlídka přivítá také herečku a scenáristku Rachel Shentonovou a režiséra Chrise Overtona, kteří představí film Tiché dítě, oceněný v letošním roce Oscarem pro nejlepší krátký film. Již dříve oznámili pořadatelé uvedení sekce věnované fenoménu americké nezávislé filmové instituce Austin Film Society. Do Karlových Varů zavítá zakladatel a umělecký ředitel této společnosti Richard Linklater, o kterém se hodně mluvilo například v souvislosti s jeho dlouholetým projektem Chlapectví. Festival uvede jeho snímek Flákač z roku 1991.

Třiapadesátý ročník karlovarské přehlídky začíná už příští pátek a potrvá do 7. července. První zájemci o vstupenky mají šanci uspět v pondělí 25. června. V 10 hodin dopoledne uvolní festival deset procent lístků do online předprodeje.

Hlavní porota 53. MFF Karlovy Vary

Mark Cousins

Irsko-skotský filmař a spisovatel. Jeho snímky pojednávají o dětství, městech, uzdravení, chůzi a filmu. Píše pro časopisy Sight & Sound a Filmkrant.

Zrinka Cvitešičová

Chorvatská herečka. Zaujala například rolí Luny ve filmu Jasmily Žbaničové Na cestě z roku 2010.

Marta Donzelliová

Italská producentka. Její společnost Vivo Film produkovala například snímky Čtyřikrát Michelangela Frammartina, Navždy pannou nebo Nico, 1988.

Zdeněk Holý

Děkan pražské FAMU, který čerstvě odolal pokusu o odvolání, a bývalý šéfredaktor filmového časopisu Cinepur. Jako autor námětu a producent je podepsán pod dokumentem Danielův svět.

Nanouk Leopoldová

Nizozemská režisérka. Její filmy se účastnily festivalů v Rotterdamu, Torontu či Berlíně, snímek Nahoře je ticho například v roce 2013 zahajoval berlínskou sekci Panorama.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!