Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ve Varech se probíraly minoritní koprodukce a chystané dokumenty

Kultura

  15:00
KARLOVY VARY - V Karlových Varech pokračuje boj o Křišťálový glóbus. Mimo soutěžní sekce proběhly panely na témata důležitost minoritních koprodukcí a připravované dokumenty.

Cesta z Grbavice. Delegace filmu Na cestě - zleva Jasmila Žbaničová, producent Damir Ibrahimovich a herečka Mirjana Karanovičová. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Hlavní soutěž karlovarského filmového festivalu je stále poněkud nevýrazná, kromě českých zástupců z ní vyvstává hlavně mystifikace Hitler v Hollywoodu. Mluví se spíše o nesoutěžních filmech. Vysoko v diváckém hodnocení se uvelebil irský snímek Ondine s Colinem Farrellem o ženě, která možná je, možná není mořskou pannou. Enormní zájem je o Čtyři lvi; jakkoliv to může znít nepravděpodobně, jde o černočernou satirickou komedii na téma teroristických útoků.

Do Varů také přicestovala bosenská režisérka Jasmila Žbaničová, aby uvedla svůj druhý snímek Na cestě. Opět se tak setkala s členkou hlavní poroty Mirjanou Karanovičovou, která hrála hlavní roli v jejím ceněném celovečerním debutu Grbavica a v Na cestě má roli vedlejší. "Mít před sebou plný Velký sál byl úžasný zážitek," uvedla pro LN režisérka.




Hollywood koprodukce nezná
Konala se panelová diskuse s názvem Proč by filmové fondy měly podporovat minoritní koprodukce? Účastnil se ho i Přemysl Šoba ze Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, který se tam podle vlastních slov přišel poučit od kolegů z Německa, Rakouska a Polska. Ti představili modely koprodukcí ve svých zemích. Státní fond na minoritní evropské koprodukce letos poprvé od svého vzniku vyčlenil milion eur.

U většiny členských států EU systémy podpory minoritních koprodukcí existují řadu let. Podle dalšího účastníka, Petera Zawrela z vídeňského filmového fondu, odmítání minoritních koprodukcí znamená odmítnutí koprodukcí jako takových a koprodukce označil za evropský koncept, který Hollywood nezná.

Polsko podpořilo řadu koprodukcí s Českou republikou (například Zelenkovy Karamazovy, kteří se na Českých lvech stali nejlepším titulem roku 2008), zpětně však spolupráce k rozhořčení Poláků nefunguje. Na Oscara nominované Želary minoritními podíly koprodukovalo Slovensko a Rakousko, ale protože Česká republika našim jižním sousedům recipročně nevypomáhá, Rakousko už se do koprodukcí s Čechy nehrne. A málo se ví, že jeden z tuzemských zástupců v hlavní karlovarské soutěži, Svěrákův Kuky se vrací, je koprodukce česko-dánská.



Podle Šoby Česká republika minoritní koprodukce zatím nepodporovala ne proto, že by nechtěla, ale protože s nimi současná zastaralá legislativa nepočítá. "Mělo se tu za to, že z českých prostředků by se měla podporovat česká díla. Ale svět se mění a dnes je lepší podílet se na filmu i jako minoritní partner a dosáhnout tak na nějaká ocenění, než dělat stoprocentně české filmy, které nepřekročí hraniční přechod v Aši," řekl Šoba.

Šoba i ostatní panelisté vidí pro minoritní koprodukce čtyři důvody. První je logický: na příběhu o Čechovi, který se v Berlíně zamiluje do Polky, se mohou podílet všechny tři země. Druhý pragmaticky finanční: odněkud se peníze vzít musí. Třetí spočívá v tom, že bude možné spojit v jednom štábu dohromady talenty z většího regionu: jedna země poskytne skvělého kameramana, druhá špičkovou postprodukci. A pak je tu i otázka reciprocity: pomoc se vyplatí vracet. "Jakmile minoritní koprodukce v EU podporuje třeba osm států, ostatní je musejí mít taky. V nerovném prostředí se moc nedá fungovat," řekl Šoba.

Proběhl také panel připravovaných dokumentárních filmů Docu Talents from the East, na němž své projekty prezentují tvůrci ze střední a východní Evropy. Předseda poroty soutěže dokumentárních filmů Heino Deckert podpořil prezentaci gruzínského snímku Restaurant Bakhmaro a ti, kdo tam pracují.

Film o bizarním mikrosvětě třípatrového činžáku v provinčním městečku, kde koexistují uprchlíci, Číňan, opoziční aktivisté, potulný pes, obskurně vykachlíčkovaná restaurace a další entity, slibuje mile groteskní podívanou. Drsné naopak budou litevské Rodinné instinkty o incestním páru žijícím na okraji společnosti.

Někteří tuzemští zástupci vsadili na jemný humor. Ukázka z dokončovaného filmu Eriky Hníkové Nesvadbov o vesnici na východním Slovensku, jejíž starosta se rozhodl aktivně bojovat proti úbytku obyvatelstva, nabídla typicky středoevropskou formanovskou absurditu. Úspěch měla i předváděčka projektu Vše pro dobro světa a Nošovic! Víta Klusáka, jenž tragikomickou optikou nahlíží titulní českou vesnici "hostící" továrnu automobilky Hyundai. Medvědí ostrovy, další dokument Martina Ryšavého ze Sibiře, působily velmi lakonicky a úsporně.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...