Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel jeden z nejlepších dirigentů světa Mariss Jansons. Bylo mu 76 let, trpěl srdečními problémy

Jeho rodiči byli dirigent Arvīds Jansons a zpěvačka Iraīda Jansoneová. Matce, která byla židovského původu, se podařilo před nacisty uniknout z rižského ghetta, kde zahynulo mnoho členů její rodiny. Syna Marisse porodila v úkrytu. foto: Wikimedia/Franz Johann Morgenbesser/(CC BY-SA 2.0)

Moskva - Ve věku 76 let zemřel v Petrohradě lotyšský dirigent Mariss Jansons. Informují o tom v neděli zahraniční tiskové agentury. Jansons, který byl označován za jednoho z nejlepších dirigentů světa, trpěl srdečními problémy.
  13:15

VIDEO: Ve věku 94 let zemřel legendární Dillard. Jediný, kdo vyhrál na OH stovku i překážky

Jansons za svou kariéru vedl řadu prestižních orchestrů, mimo jiné amsterodamský Královský orchestr Concertgebouw či Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, se kterým měl smlouvu do roku 2024. Třikrát řídil i novoroční koncert Vídeňských filharmoniků.

Lotyšský dirigent je znám také českým posluchačům. Několikrát účinkoval na hudebním festivalu Pražské jaro, poprvé to bylo s Leningradskou filharmonií.

Lotyšský dirigent Mariss Jansons. Za život získal řadu cen a vyznamenání.
Jansons studoval zprvu hru na klavír a housle a později dirigování. Jeho...

Jansons se dlouhé roky potýkal se srdečními problémy. V roce 1996 ho v Oslu během opery Bohéma od Giacoma Pucciniho postihl vážný srdeční záchvat a poté musel několikrát odřeknout koncerty kvůli zdravotním potížím. Obdobnými problémy trpěl i jeho otec Arvíds Jansons, který zemřel na infarkt v roce 1984 během dirigování.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč