Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Zrní vyjadřuje v novém klipu jasný postoj k vině a trestu

Zrní foto: archiv kapely

Populární kapela Zrní přichází s novým videoklipem ke skladbě Trest. Vizuální podobu nejekologičtější písničky z aktuální desky Nebeský klid zpracoval režisér Tomáš Bláha. Důležitou roli při natáčení kromě masek sehrála také odkrytá těla všech pěti muzikantů. Videoklip uvádějí Lidovky.cz v exkluzivní premiéře.
  10:00

„A tys jenom stál a neřekls nic,“ zpívá frontman kapely Honza Unger. V tu chvíli jsou v klipu užité nezvykle dlouhé záběry na jednotlivé členy kapely, kteří sedí zalití červeným světlem přímo proti kameře a v jejich očích je vidět vina.

„Písnička je o vině, lhostejnosti, ignorantství a o trestu, kterej za to přijde. Videoklip jako takový je ale čistě vizuální. Chtěli jsme obrazem a pohybem vyjádřit tu silnou emoci, energii a naštvání. Jediným využitým symbolem je kosa v rukou hlavní postavy, která představuje nějakou vyšší, trestající moc,“ přibližuje kontext skladby Unger.

Režisér a kameraman Tomáš Bláha videoklip natočil ve spolupráci s Annou Laborovou, jež je součástí koncertního osvětlovacího týmu kapely, na střihu se podílela také spolupracovnice kapely Natálie Kratochvíle. Papírové masky zpracovala zpěvákova manželka Bára Ungerová. Natáčelo se na pražské Malé straně v bytě u houslisty Honzy Fišera.

„Chtěli jsme natáčet na jednu kameru, bez štábu, bez komparsu, bez velkých nákladů, jednoduše, jako tato písnička vznikala. Měl jsem nápad, že využijeme toho dupáku na každou dobu, budeme rytmicky střídat světlo a tmu a nebude se dít nic jiného, než že se bude měnit situace na jedné židli. Z toho jsme vyšli,“ dodává Unger.

Skladba Trest vznikla z jednoho nočního jamu s klavírem a je první písničkou Zrní, v níž Honza Fišer místo houslí hraje na klavír. „Při necelých třech minutách, s úderným dupákem a ostrou kytarou v závěru je to přísná písnička, navíc s otevřeně ekologickým textem. Na téhle desce jsem prostě chtěl psát přímočaře. Neopisovat to příliš a nepoetizovat. Vyjádřit jasný postoj,“ uzavírá Unger.

Po zrušení jarních koncertů Zrní aktuálně přišlo také o možnost odehrát větší část podzimního turné včetně naplánovaných říjnových křtů svého nového alba Nebeský klid. Koncerty se Zrní snaží přesunout do lepších dob v roce 2021.

Autor:
Témata: obilniny

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!